17.02.2017 Minhen

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana Foto: Zoran Raš
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas u Minhenu da je potrebno da Evropska unija nađe način da Zapadni Balkan uključi u svoju viziju budućnosti, ocenivši da zastoj u reformama u tom regionu može da bude prevaziđen ekonomskom integracijom.

Govoreći na panelu "Okončanje paralize reformi u evropskom susedstvu - sa ili bez EU", koji je organizovala fondacija BMW uoči 53. konferencije o bezbednosti u Minhenu, Svilanović je rekao da je potrebno veće angažovanje Brisela na rešavanju nerešenih pitanja koja ometaju napredak, saopštio je RCC.

"Ako se razmatra izvan političkog narativa, ideja EU može doneti veoma pozitivan uticaj. To uključuje i mere, koje se mogu razmatrati unutar Berlinskog procesa, u smeru regionalne ekonomske integracije zapadnog Balkana", izjavio je Svilanović.

Zastoj u reformama, prema njegovom mišljenju, može se okončati koracima ka jedinstvenom tržištu rada na Zapadnom Balkanu, jedinstvenom informacionom i investicionom prostoru i liberalizaciji trgovine uslugama, u skladu s već u potpunosti liberalizovanom regionalnom trgovinom.

Svilanović je kazao da u tom pogledu "politika jedan region, jedna ekonomija" može biti dobrodošla novina za Zapadni Balkan, ako je propraćena češćom interakcijom između resornih ministara iz regiona i njihovih kolega i institucija iz EU.

Pored Svilanovića, na panelu su govorili potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove i bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i predsednica Instituta za strateške studije Gruzije, bivša potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nedimović: U Kinu ćemo prvo izvoziti jagnjeće meso Nedimović: U Kinu ćemo prvo izvoziti jagnjeće meso

  Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović izjavio je danas da se narednih nedelja može očekivati izvoz jagnjeće mesa na tržište Kine.

 • Slovenija usvojila Leks Merkator Slovenija usvojila Leks Merkator

  Slovenački parlament u utorak je s 47 glasova za i 20 protiv potvrdio zakonski predlog vlade, nazvan "lex Merkator", o zaštiti slovenačkih interesa u postupku restrukturiranja slovenačkog trgovačkog lanca u vlasništvu koncerna Agrokor.

 • LSV: Sprečiti prodaju zemlje strancima LSV: Sprečiti prodaju zemlje strancima

  Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas nadležne institucije da, dok još nije kasno, usvoje Predlog zakona o izmenama Zakona o poljoprivrednom zemljištu kojim bi se onemogućila prodaja zemlje strancima.

 • Evro danas 123,45 dinara Evro danas 123,45 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 123,4583 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side