17.02.2017 Minhen

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana Foto: Zoran Raš
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas u Minhenu da je potrebno da Evropska unija nađe način da Zapadni Balkan uključi u svoju viziju budućnosti, ocenivši da zastoj u reformama u tom regionu može da bude prevaziđen ekonomskom integracijom.

Govoreći na panelu "Okončanje paralize reformi u evropskom susedstvu - sa ili bez EU", koji je organizovala fondacija BMW uoči 53. konferencije o bezbednosti u Minhenu, Svilanović je rekao da je potrebno veće angažovanje Brisela na rešavanju nerešenih pitanja koja ometaju napredak, saopštio je RCC.

"Ako se razmatra izvan političkog narativa, ideja EU može doneti veoma pozitivan uticaj. To uključuje i mere, koje se mogu razmatrati unutar Berlinskog procesa, u smeru regionalne ekonomske integracije zapadnog Balkana", izjavio je Svilanović.

Zastoj u reformama, prema njegovom mišljenju, može se okončati koracima ka jedinstvenom tržištu rada na Zapadnom Balkanu, jedinstvenom informacionom i investicionom prostoru i liberalizaciji trgovine uslugama, u skladu s već u potpunosti liberalizovanom regionalnom trgovinom.

Svilanović je kazao da u tom pogledu "politika jedan region, jedna ekonomija" može biti dobrodošla novina za Zapadni Balkan, ako je propraćena češćom interakcijom između resornih ministara iz regiona i njihovih kolega i institucija iz EU.

Pored Svilanovića, na panelu su govorili potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove i bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i predsednica Instituta za strateške studije Gruzije, bivša potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović: Počinjemo modernizaciju i izgradnju novih luka Mihajlović: Počinjemo modernizaciju i izgradnju novih luka

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, potpisala je danas sa predsednikom kompanije "Dubai port vorld", sultanom Ahmedom bin Sulajemom, Memorandum o razumevanju i saradnji na projektima razvoja rečnih luka između Vlade Srbije i kompanije "DP vorld" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, čime se otvaraju mogućnosti za ulazak treće svetske kompanije na srpsko tržište luka.

 • Kurs evra danas 118,16 dinara Kurs evra danas 118,16 dinara

  Dinar će danas imati približno istu vrednost prema evru kao juče, zvanični srednji kurs biće 118,1611 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Poljska i SAD zajedno protiv Severnog toka 2 Poljska i SAD zajedno protiv Severnog toka 2

  Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovic izjavio je tokom posete SAD da su Poljska i SAD zajedničkim snagama protiv izgradnje gasovoda "Severni tok 2" po dnu Baltičkog mora, jer bi novi gasovod služio samo za politički pritisak Rusije na Evropu.

 • Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama Jovanović: Potrebno podsticati profesionalizaciju i konkureniciju u javnim nabavkama

  Glavni izazov reformi javnih nabavki u Srbiji je da se unapredi primena regulative u praksi i podstiče profesionalizacija i konkurencija, rekao je danas direktor Uprave za javne nabavke Predrag Jovanović.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw