17.02.2017 Minhen

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana Foto: Zoran Raš
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas u Minhenu da je potrebno da Evropska unija nađe način da Zapadni Balkan uključi u svoju viziju budućnosti, ocenivši da zastoj u reformama u tom regionu može da bude prevaziđen ekonomskom integracijom.

Govoreći na panelu "Okončanje paralize reformi u evropskom susedstvu - sa ili bez EU", koji je organizovala fondacija BMW uoči 53. konferencije o bezbednosti u Minhenu, Svilanović je rekao da je potrebno veće angažovanje Brisela na rešavanju nerešenih pitanja koja ometaju napredak, saopštio je RCC.

"Ako se razmatra izvan političkog narativa, ideja EU može doneti veoma pozitivan uticaj. To uključuje i mere, koje se mogu razmatrati unutar Berlinskog procesa, u smeru regionalne ekonomske integracije zapadnog Balkana", izjavio je Svilanović.

Zastoj u reformama, prema njegovom mišljenju, može se okončati koracima ka jedinstvenom tržištu rada na Zapadnom Balkanu, jedinstvenom informacionom i investicionom prostoru i liberalizaciji trgovine uslugama, u skladu s već u potpunosti liberalizovanom regionalnom trgovinom.

Svilanović je kazao da u tom pogledu "politika jedan region, jedna ekonomija" može biti dobrodošla novina za Zapadni Balkan, ako je propraćena češćom interakcijom između resornih ministara iz regiona i njihovih kolega i institucija iz EU.

Pored Svilanovića, na panelu su govorili potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove i bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i predsednica Instituta za strateške studije Gruzije, bivša potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije studenti bmw