17.02.2017 Minhen

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana

Svilanović: Treba se okrenuti ekonomskoj integraciji Zapadnog Balkana Foto: Zoran Raš
Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Goran Svilanović izjavio je danas u Minhenu da je potrebno da Evropska unija nađe način da Zapadni Balkan uključi u svoju viziju budućnosti, ocenivši da zastoj u reformama u tom regionu može da bude prevaziđen ekonomskom integracijom.

Govoreći na panelu "Okončanje paralize reformi u evropskom susedstvu - sa ili bez EU", koji je organizovala fondacija BMW uoči 53. konferencije o bezbednosti u Minhenu, Svilanović je rekao da je potrebno veće angažovanje Brisela na rešavanju nerešenih pitanja koja ometaju napredak, saopštio je RCC.

"Ako se razmatra izvan političkog narativa, ideja EU može doneti veoma pozitivan uticaj. To uključuje i mere, koje se mogu razmatrati unutar Berlinskog procesa, u smeru regionalne ekonomske integracije zapadnog Balkana", izjavio je Svilanović.

Zastoj u reformama, prema njegovom mišljenju, može se okončati koracima ka jedinstvenom tržištu rada na Zapadnom Balkanu, jedinstvenom informacionom i investicionom prostoru i liberalizaciji trgovine uslugama, u skladu s već u potpunosti liberalizovanom regionalnom trgovinom.

Svilanović je kazao da u tom pogledu "politika jedan region, jedna ekonomija" može biti dobrodošla novina za Zapadni Balkan, ako je propraćena češćom interakcijom između resornih ministara iz regiona i njihovih kolega i institucija iz EU.

Pored Svilanovića, na panelu su govorili potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans, kopredsedavajući Evropskog saveta za spoljne poslove i bivši premijer i ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt i predsednica Instituta za strateške studije Gruzije, bivša potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Mihajlović razočarana dinamikom radova na Koridoru 11 Mihajlović razočarana dinamikom radova na Koridoru 11

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas, nakon vanrednog obilaska Koridora 11 od Obrenovca do Uba, da je razočarana dinamikom radova kineske kompanije "Šandong" i brojem radnika i mašina angažovanih na gradilištu.

 • Vremenske nepogode uništile 20 odsto poljoprivredne proizvodnje Vremenske nepogode uništile 20 odsto poljoprivredne proizvodnje

  Poljoprivredna proizvodnja će ove godine zbog mraza, grada i suše biti manja za 20 odsto ili za milijardu evra, rekao je danas član Odbora za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Skupštini Srbije Miladin Ševarlić.

 • Kupinari: Nema para za doprinose sezoncima Kupinari: Nema para za doprinose sezoncima

  Udruženje kupinara istočne Srbije ocenilo je danas, povodom najave da će uskoro biti usvojen Zakon o sezonskim radnicima kojim će poslodavci biti obavezani da i tim radnicima uplaćuju poreze i doprinose, da će posmatrano iz ugla proizvođača to doneti samo još jedan namet više.

 • Stopa nezaposlenosti u Srbiji trenutno oko 10,6 odsto Stopa nezaposlenosti u Srbiji trenutno oko 10,6 odsto

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da stopa nezaposlenosti u zemlji prema preliminarnim podacima, računajući i sezonske poslove, iznosi oko 10,6 odsto.

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side