12.09.2018 | 08:28h ► 12:50h Beograd

Sutra objavljivanje ponude za kupovinu imovine PKB-a

Sutra objavljivanje ponude za kupovinu imovine PKB-a Foto: Beta/Milan Obradović
Ministarstvo privrede Srbije objaviće sutra ko je dostavio ponudu za kupovinu imovine Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) i da li je ponuda validna.


U Ministarstvu je ranije potvrđeno da su dve kompanije otkupile dokumentaciju, a da je stigla jedna ponuda.

Spekuliše se da je ponudu dala kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja u Srbiji ima registrovanu firmu.

Al Dahra je, kako piše današnja Politika, i ranije u više navrata pokazivala interesovanje za PKB.

Predstavnici Vlade Srbije i Al Dahre su 2013. godine u Abu Dabiju potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u srpsku poljoprivredu u vrednosti 400 miliona evra. Taj ugovor nije realizovan ali je Al Dahra 2014. godine postala većinski vlasnik beogradske firme "Rudnap" u vlasništvu Vojina Lazarevića.

Po ranijim najavama predstavnika Al Dahre, plan kompanije je da u Srbiji ima oko 20.000 hektara obradivog zemljišta.

Rok za dostavljanje ponuda za kupovinu imovine PKB po početnoj ceni od 104,5 miliona evra istakao je u ponedeljak, 10. septembra.

Na prodaju je 16.785 hektara zemljišta PKB-a na Paliluli, u Surčinu i Zrenjaninu, kao i stoka, objekti, oprema, rezervni delovi.

Ponuđena je i imovina zavisnih društava - Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB.

Na prodaju su ponuđene i dve parcele gradskog građevinskog zemljišta u Borči od 1,8 hektara i 1,2 hektara, po početnoj minimalnoj ceni od 939.113 evra, odnosno 284.000 evra.

Procenjena vrednost zemljišta, građevinskih objekata i opreme je 208,5 miliona evra, udela od 29 odsto kapitala Ekolaba u vlasništvu Akcionarskog fonda 214.700 evra, a 45,77 odsto Instituta PKB Agroekonomik 431.300 evra.

Vrednost stada je 17,3 miliona evra, ali taj iznos nije ušao u početnu cenu. Cena stada biće utvrđena prema propisu neposredno pre uvođenja kupca u posed i iznosiće 100 odsto procenjene vrednosti stada na dan popisa.

Početna cena na javnom nadmetanju je polovina procenjene vrednosti zemljišta i kapitala Republike Srbije i Akcionarskog fonda u Ekolabu, Agroekonomiji i Institutu PKB.

Po podacima Samostalnog sindikata PKB-a, imovinu preduzeća čini oko 17.000 hektara poljoprivrednog zemljišta, oko 70 kilometara kanalske mreže za navodnjavanje, oko 17.000 grla stoke, i druga nepokretna imovina i mehanizacija.

PKB ima oko 1.700 radnika kojima su, kako tvrde u sindikatu, obećane otpremnine od 450 evra po godini staža.

 

Stevanović: Nadamo se da će privatizacija PKB-a biti uspešna

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović danas je rekao da očekuje da privatizacija Poljoprivredne korporacije Beograd (PKB) bude uspešna i da će svi radnici tog preduzeća zadrže radno mesto.

"Ako ponuda ispunjava uslove tendera onda će biti proglašeno ko je kupac imovine PKB-a koja je oglašena na prodaju", rekao je Stevanović na konferenciji za novinare u Agenciji za privredne registre.

On je istakao da se nada da je dobra ponuda za PKB jer je i za tu kompaniju i za Srbiju značajno da dobije investitora koji će moći da ulaže u poljoprivrednu proizvodnju.

"PKB u sadašnjem formatu ne može da opstane bez dodatnih ulaganja", ocenio je Stevanović i naveo da to preduzeće ima 1.700 zaposlenih i raspolaže sa 20.000 grla stoke.

Stevanović je kazao da bi trebalo da do kraja godine budu završene nedavno oglašene prodaje Luke Novi Sad i Valjevske pivare, a biće objavljeni tenderi za prodaju Petrohemije i Metanolsko-sirćetnog kombinata (MSK) iz Kikinde.

"Nije stiglo ni jedno pismo o namerama za Petrohemiju, ali je dobro što ta kompanija, kao i MSK, ima pozitivno tekuće poslovanje", rekao je Stevanović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,59 din Evro sutra 117,59 din

  Dinar će u četvrtak neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs će biti 117,5946 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji Prava frilensera u trećoj industrijskoj revoluciji

  Dok se u postkomunističkim zemljama Evrope frilens poslovi pojavljuju kao šansa za sprečavanje odliva mozgova, u razvijenim zemljama Zapada razmatraju se izmene zakona koje bi mogle znatno promeniti "tezgarošku ekonomiju" i honorarnim radnicima omogućiiti veća prava, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje zapadnih medija.

 • Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme Čadež: U Srbiju stižu i nemačke male i srednje firme

  Velika delegacija nemačkih malih i srednjih preduzeća posetiće Srbiju početkom naredne godine, kako bi se što detaljnije upoznala sa uslovima i potencijalima za investiranje i iskustvima velikih kompanija koje uspešno posluju na srpskom tržištu, najavio je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež koji, sa premijerkom Anom Brnabić, boravi u zvaničnoj poseti Nemačkoj.

 • Nova linija Rajanera od Niša do Frankfurta (Hana) Nova linija Rajanera od Niša do Frankfurta (Hana)

  Avio-kompanija "Rajaner" leteće od 13. januara od Niša do Frankfurta (Hana), što će biti šesta linija "Rajanera" sa aerodroma "Konstantin Veliki", saopštila je danas ta irska avio-kompanija.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side