Sutra ističe rok za Galeniku
26.07.2016 Beograd

Sutra ističe rok za Galeniku

Sutra ističe rok za Galeniku
Rok za dostavljanje obavezujućih ponuda na tenderu za prodaju 25 odsto udela u Galenici po minimalnoj ceni od sedam miliona evra ističe sutra.

Izabrani strateški partner imaće obavezu da obezbedi najmanje pet stručnjaka sa najmanje 10 godina radnog iskustva, od čega pet godina na rukovodećim mestima u farmaceutskim kompanijama, koji će upravljati Galenikom dok traje strateško partnerstvo.

Pravo učešća na tenderu objavljenom 4. aprila imaju kompanije ili konzorcijum koji su u 2015. godini imali prihod od najmanje 50 miliona evra ili imovinu u vrednosti većoj od 100 miliona evra.

Prvobitni rok za dostavljanje obavezujućih ponuda za kupovin udela Galenici bio je 4. maj, zatim je dva puta produžavan - do 27. maja, a potom do 27. jula.

Ponude će biti rangirane na osnovu ponuđenog iznosa za dokapitalizaciju i minimalnog broja zaposlenih u Galenici u periodu trajanja strateškog partnerstva.

Vlasnici Galenike su država Srbija sa ulogom od 70 odsto, Akcionarski fond ima odeo od 15 odsto, a ostali akcionari 15 odsto.

Prema pisanju medija, u slučaju da ne uspe prodaja Galenike država je spremila rezervni plan za tu farmaceutsku fabriku, prema kome bi država otpisala dugove od oko 130 miliona evra, dok bi fabrika kredite bankama vraćala do 2020. godine.

Prema podacima Ministarstva privrede, za suvlasništvo sa državom u Galenici zainteresovano je pet investitora, među kojima su bugarski proizvođač lekova Sofarm, Kadil farm iz Indije i dva investiciona fonda, britanski Frontier i finski KJK kapital.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side