Stručnjaci predviđaju brz oporavak nemačke ekonomije po okončanju krize
30.03.2020 Beograd

Stručnjaci predviđaju brz oporavak nemačke ekonomije po okončanju krize

Stručnjaci predviđaju brz oporavak nemačke ekonomije po okončanju krize Foto: AP
Vodeći nemački ekonomisti procenili su da će ta najveća evropska ekonomija zabeležiti oštar pad u prvoj polovini godine, ali da bi relativno brzo trebalo da usledi skok i oporavak od poremećaja izazvanih pandemijom novog koronavirusa.

Nemački savet ekonomskih stručnjaka predviđa pad nemačke ekonomije od 2,8 odsto u 2020. godini, ali i skok od 3,7 odsto sledeće godine, iako se u danas objavljenom izveštaju konstatuje visok stepen neizvesnosti u vezi s dužinom restriktivnih mera zbog pandemije.

Član Saveta Folker Viland sa frankfurtskog Gete univerziteta rekao je da će pad biti "dublji, ali ne i duži" od recesije koja je usledila posle Svetske ekonomske krize pre više od 10 godina, uz oštar pad u prvih šest meseci koji će biti praćen oporavkom.

"Ovo nije kao rat u kojem se uništava kapitalna imovina, što znači da bi mnoge kompanije brzo mogle da nastave aktivnosti", rekao je Viland.

U izveštaju su navedeni i alternativni, više pesimistične mogućnosti, a jedan od tih scenarija predviđa pad nemačke ekonomije od 5,4 odsto u ovoj godini.

Drugi scenario koji polazi od pretpostavke da će restriktivne mere ostati na snazi i posle leta, predviđa sporiji oporavak, s padom od 4,5 odsto ove godine, i rastom od svega 1,0 odsto 2021.

Izveštaj Saveta u suprotnosti je s više pesimističnom procenom minhenskog Ifo instituta koji predviđa da će pad proizvodnje ove godine biti između 7,2 i 11,2 odsto.

Nemačka ekonomija je 2009. imala pad od 5,7 odsto kao posledicu Svetske ekonomske krize i Velike recesije, ali je imala naredne godine zabeležila skok.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
 • Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara Vučić: Planirana rekonstrukcija više putnih pravaca na području Pazara

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je u planu izgradnja ili rekonstrukcija više putnih pravaca na širem području Novog Pazara, od čega je samo za rekonstrukciju puta između Raške i Novog Pazara ovojeno oko 12 miliona evra.

 • MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto MAT: Pad industrijske proizodnje u aprilu 16,6 odsto

  Industrijska proizvodnja, spoljnotrgovinska razmena i unutrašnja potrošnja u Srbiji u aprilu ove godine su usled pandemije Kovid 19 bili u osetnom na tekućem i međugodišnjem padu, u zastoju je saobraćaj, kao i turizam i ugostiteljske usluge, a oporavak industrijske proizvodnje u maju će biti samo delimičan, ukazali su autori ekonomskog biltena "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT).

 • Viz er ponovo leti iz Niša do Beča Viz er ponovo leti iz Niša do Beča

  Mađarska avio-kompanija "Viz er" obnovila je danas letove sa niškog aerodroma do Beča, obavljeno je na njihovom sajtu.

 • Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine Keserović: Srbija može da očekuje 650 miliona dolara od izvoza voća ove godine

  Srbija bi ove godine od izvoza voća mogla da ostvari devizni priliv od oko 650 miliona dolara, uprkos tome što će rod biti manji oko pet odsto nego prošle godine, rekao je danas stručnjak za vočarstvo Zoran Keserović, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side