17.07.2017 | 08:19h ► 19:38h Kragujevac

Radnici Fijata u Kragujevcu nastavljaju štrajk

Radnici Fijata u Kragujevcu nastavljaju štrajk Foto: prtscr ytb
Štrajkači prve i druge smene u fabrici Fijat Krajsler automobili Srbija odlučili su danas velikom većinom glasova da nastave protest, a za sutra je najavljena protestna šetnja od fabrike do zgrade gradske uprave u Kragujevcu.

Predsednik štrajkačkog odbora Zoran Marković rekao je na konferenciji za novinare da će u utorak na protest izaći druga smena dok će zaposleni u prvoj ostati na radnim mestima, dok će u sredu, 19. jula biti održan veliki skup štrajkača uz poziv radnicima kooperantskih i svih drugih firmi i građanima da im se pridruže.

Marković je rekao da prethodnih dana nije bilo ni pregovora ni sastanaka štrajkačkog odbora sa poslodavcem i da se, kako se izrazio, jedino oglašavao ministar privrede Goran Knežević.

"Izgleda da pregovara samo manjinski sa većinskim akcionarom, bez štrajkačkog odbora", rekao je Marković i precizirao da će se štrajkači sutra okupiti u 10.00 ispred fabrike i da će u 10.30 krenuti ka Skupštini grada Kragujevca, dok će u sredu u 11.00 biti održan protest na trgu kod gradske skupštine.

On je dodao da je iz centrale Saveza samostalnih sindikata Srbije dobio informaciju da je premijerka Ana Brnabić prenela predsedniku ŠŠ Ljubisavu Orboviću poruku kompanije Fijat da će sutra bord direktora raspravljati o daljoj sudbini fabrike u Kragujevcu, uz najavu da će doći do drastičnog smanjenja proizvodnje i otpuštanja oko 320 radnika.

Marković je rekao da je ta poruka preneta štrajkačima u obe smene i da je posle toga doneta odluka o nastavku štrajka.

 

Udruženje sindikata penzionera Kragujevca podržalo zahteve štrajkača FCA

Udruženje sindikata penzionera Kragujevca saopštilo je danas da podržava zahteve štrajkača u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija i da očekuje da Štrajkački odbor ima snage da odoli pritiscima.

"Mi koji smo gradili fabrike koje su rasprodate u bescenje ili poklonjene, kao u slučaju Fijata, nećemo se pomiriti s tim da mladi ljudi koji rade u ovoj fabrici, budu robovi u sopstvenoj zemlji. Njihovi minimalistički zahtevi grubo su odbačeni od preduzeća Fijat, ali i od Vlade Srbije koja ima 33 odsto odgovornosti za stanje u ovom preduzeću", navodi se u saopštenju tog udruženja.

Iskazana je spremnost da se pomogne štrajkačima u FCA i pozvani su penzioneri "da podrže pravednu borbu radnika Fijata na dobrobit nas i svih dolazećih generacija".

Radnici FCA štrajkuju od 27. juna i njihov osnovni zahtev je povećanje plata.

 

Sindikat zrenjaninskog Drekslmajera zabrinut zbog štrajka u FCA

Industrijski sindikat zaposlenih u kompaniji Drekslmajer atomotive (Draxlmaier Utomotive) iz Zrenjanina uputio je danas novi dopis Vladi Srbije i Ministarstvu privrede Srbije u kojem izražava zabrinutost zbog štrajka u fabrici Fijat Krajsler automobili FCA (Srbija) čiji je kooperant i zatražio da što pre počnu pregovori štrajkača i poslovodstva.

Štrajk u kragujevačkoj fabrici automobila, po oceni tog sindikata, može imati posledice na sve kooperante.

"Zabrinuti smo dužinom trajanja štrajka i mogućim posledicama po okončanju štrajka, a koje mogu biti pogubne za sve nas, kooperante, a ne samo za zaposlene u FCA", navodi se u saopštenju sindikata.

Istaknuto je da sindikat zrenjaniske fabrike podržava napore Vlade Srbije da se očuvaju radna mesta u autoindustruji i da se zalaže za zajednički cilj koji će dovesti do novih investitora i proširenje te industrujske grane.

Generalni štrajk oko 2.000 proizvodnih radnika u FCA počeo je 27. juna sa zahtevima da se poveća iznos bruto osnovice zarade sa 38.000 na 50.000 dinara, uradi reorganizacija u cilju rasterećenja u procesu rada, isplate bonusi i naknada za prevoz van radnog vremena.

 

Sloga osudila pritiske na radnike Fijata i poziv sindikata EPS da se štrajk obustavi

Sindikat industrijskih radnika Sloga osudio je danas pritiske na radnike Fijata koji štrajkuju i posebno osudio poziv sindikata Elektroprivrede Srbije (EPS) koji je pozvao radnike da preknu štrajk.

"Posebno osuđujemo sramni i antiradnički poziv sindikata EPS-a koji je danas apelovao na kolege u Fijatu da prekinu štrajk, rekavši da rudari rade najteži posao na visokim temperaturama i da se zbog toga ne žale", navodi se u saopštenju Sloge.

Sloga je ocenila da takvi pozivi na prekid štrajka nanose duboku štetu celoj radničkoj klasi u Srbiji, instituciji sindikalizma i ruše "odavno poljuljano poverenje u sindikate".

Kako su naveli, sindikalci iz EPS ili ne shvataju da učestvuju u razbijanju štrajka,ili to namerno rade po nečijoj direktovi.

Sloga je pozvala sve štrajkače u kragujevačkom Fijatu da ne podležu pritiscima i nastave s obustavom rada dok ne počnu pregovori.

 

Đorđević: Fijat može u svom intetesu da odluči da izmesti proizvodnju

Ministar za rad Zoran Đorđević izjavio je danas da je Vlada Srbije u slučaju štrajka radnika fabrike Fijat Krajsler automobili Srbija uradila više nego što je bilo realno moguće i izrazio očekivanje da će radnici prekinuti štrajk jer to nanosi štetu ne samo njima, fabrici, Gradu Kragujevcu, kooperantima već i dolasku novih investitora koji gledaju i kako se radnici ponašaju.

Đorđević je na konferenciji za novinare u Domu Vojske, nakon što se sastao sa predstavnicima Centar za socijalni rad, rekao da nema informacije da Fijat planira da izmesti proizvodnju u Poljsku, ali je dodao da svaka kompanija, pa i Fijat može u sopstvenom interesu da donese odluku o tome da li će napustiti Srbiju.

"Nema informacija da Fijat odlazi iz Srbije, ali u privatnom poslu svako gleda svoj interes. Ovo nije dobro ni za buduće investitore koji treba da otvaraju fabrike u Srbiji, naši radnici su poznati kao marljivi i ja se nadam da će se štrajk prekinuti i ovim putem i apelujem da se to desi", naveo je Đorđević.

Prema njegovim rečima, interes pregovaranja s Fijatom i pronalazak rešenja predstavlja interes radnika, grada Kragujevca i cele Srbije.

"Stupili smo u kontakt sa štrajkačkim odborima, organizovali noćni prevoz uz pomoć Grada Kragujevca, osigurali da se u februaru dobijaju bonusi za prethodnu godinu, da se uradi optimizacija radnih mesta kak bi se zaposlili novi radnici i rasteretili zaposleni. Vlada je pokazala razumevanje, sad je red na radnicima da učine isto", rekao je Đorđević i dodao da je svima u interesu da Fijat nastavi da radi u Srbiji.

Ministar je ocenio da je situacija gora iz dana u dan i dodao da od proizvodnje zavisi i 10.000 radnika kooperanata.

"Sigurno će se naći rešenje, jer je svima u interesu da nastave da rade. Radnici treba da pokažu više solidarnosti i ljubavi za sve građane Srbije i da sednu za pregovarački sto", naveo je Đorđević.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side