Stojiljković: Uvesti moratorijum na radni status
17.03.2020 Beograd

Stojiljković: Uvesti moratorijum na radni status

Stojiljković: Uvesti moratorijum na radni status Foto: Pixabay
Predsednik sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Stojiljković rekao je danas da treba uvesti moratorijum na radni status radnika bar na 90 dana dok traje vanredno stanje usled epidemije virusa korona.

"Kada se proglasi vanredno stanje najvažnije je misliti na sigurnost ljudi, u ovom slučaju u zdravstvu, carini i javnim preduzećima jer su oni najizloženiji epidemiji", rekao je Stojiljković na konferenciji za novinare u Vladi Srbije posle vanredne sednice Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Drugo najvažnije pitanje je, prema njegovim rečima, opšta sigurnost građana i izrada projekcija o posledicama na ekonomiju i formiranje kompenzacionih fondova za pomoć onim granama privrede koje su već ugrožene.

Istakao je da društvo treba da pokaže da je solidarno i da poslodavci ne daju otkaze radnicima zbog nedostatka posla već posle deset dana od početka epidemije.

"Predlažem da se donese moratorijum na tri meseca na radni staus zaposlenih. Ako kriza potraje duže tada treba razgovarati o statusu zaposlenih i šta je održivo rešenje", rekao je Stojiljković.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (ŠŠ) Ljubisav Orbović rekao je da postoji realna opasnost da će radnici snositi sankcije epidemije virusa korona.

"Rad od kuće je uzeo veliku razmeru i ti ljudi treba da budu plaćeni, a ugovore onih koji rade na određeno vreme treba produžiti da ne bi jurili novi posao u vanrednom stanju", rekao je Orbović.

Dodao je da država mora pomoći privredi da se vrati u prvobitno stanje.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side