11.11.2011 Beograd

Stiže jači udar krize

Stiže jači udar krize
Srbija je snažno povezana sa tržištima Grčke i Italije i zbog toga može očekivati jači udar krize nego u ovoj i prošloj godini, smatra saradnik Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović.

Prema rečima Đogovića, tokom sledeće godine se mogu očekivati smanjeni kreditni plasmani i moguće povlačenje dela likvidnih sredstava poslovnih banaka ka maticama, kao i opadanje inostrane tražnje i sa tržišta evrozone, odnosno Evropske unije. 

"To će usloviti smanjenje uposlenosti proizvodnih kapaciteta, odnosno opadanje proizvodnih i izvoznih aktivnosti, a to će svakako produkovati dalji rast broja nezaposlenih. Imaćemo tešku sledeću godinu, koja je još i izborna, tako da ni nova vlada neće moći  da u značajnijoj meri amortizuje te udare", rekao je saradnik IZIT-a. 

Prema rečima Đogovića, Srbija se već duži vremenski period nalazi u ekonomskoj i opštoj društvenoj krizi čije su dve osnovne konstante preglomazna administracija i pravosuđe. 

"Te dve konstante produkuju bujanje mita i korupcije i u skladu sa tim boje tamnim koloritima poslovnu klimu u Srbiji, što  predstavlja prepreku za značajniji i zakonomerniji trend priliva diretnih stranih investicija, jako potrebnih za proces  reindustrijalizacije srpske privrede", rekao je on.

Đogović je istakao da rešenja za izlazak iz te teške situacije postoje i da se ona odavno ukazuju kreatorima ekonomske politike,  ali da očigledno ne postoji dovoljno političke volje da se krene u transformaciju javnog sektora. 

Transformacija administracije na svim nivoima, kako je naveo, dovela bi i do smanjenja "šume papirologije i nevidljivih  kabinetskih ruku" odnosno mita i korupcije, dok bi transformacija javnih i podržavljenih preduzeća dovela do smanjenja  subvencije i oslobađanja tog novca za neke infrastruturne investicije. 

"Mi i dalje trošimo više nego što zarađujemo i sasvim je jasno da će se zaduživanja i dalje nastaviti i daćemo zaista i zvanično 
ući u zonu visoke zaduženosti, mada i sada se već nalazimio na ivici te zone, ako ne i da smo je prešli", rekao je saradnik IZIT-a Saša Đogović. 

autor: ZM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.03.2012, 23:29h Ivan (1)

    Sta vise upadate u kontroverze? Kad je pocela kriza i ljudi krenuli da povlace novac iz banaka, jer su se plasili da ce strane banke kod nas da propadnu, onda ste govorili da su to domace banke, a sada pricate da ce te iste "domace" banke novac preliti u matice? Koje matice, ako ne znate sta su to fransize, nemojte pricati vise gluposti. Sve sami samozvani ekonomski strucnjaci. Zasucite rukave, otidjite na teren kao ja, sagledajte konkretan problem kod konkretnog coveka i dajte ponaosob konkretne korake za resenje njegovih poslovnih problema. Evo vam male pomoci:-pdv na naplatnu vrednost a ne na fakturnu vrednost, uvoz sirovina i bazne hemije, a ne gotovih proizvoda u malom pakovanju, kupovina fransiza za proizvodnju inostrane robe, uvoz savremenih masina za proizvodnju, otvaranje specijalizovanih banaka za posebne zanate i proizvodnje, uvodjenje opstinskih menadzera po posebnom sistemu placanja, prodaja "carbon credita", itd. Ima toga jos mnogo, samo je potrebno dobre volje i zasukati rukave.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side