07.02.2012 Beograd

Štednja neophodna i bez MMF-a

Štednja neophodna i bez MMF-a
Državni sekretar Ministarstva finansija Dušan Nikezić kaže da je realno očekivati da status aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) ostane nepromenjen nakon ove posete misije MMF-a.

"U ovim razgovorima imamo priliku da razjasnimo poziciju Vlade po pitanju garancija za investicije koje nemaju materijalnog uticaja na budžet, javnu potrošnju i dogovoreni nivo deficita", rekao je Nikezić  za Novosti.

On je kazao da su predstavnici Fonda prethodnih dana dobili uveravanja Vlade da će realizacija garancija koje daje budžet za buduće kredite javnih preduzeća biti u potpunosti u skladu sa dogovorenim nivoom i da ni na koji način neće ugroziti fiskalno pravilo u vezi s visinom javnog duga.

Kad je reč o planu da država, budžetskim novcem, dokapitalizuje Komercijalnu banku, čemu se MMF protivi, Nikezić je preneo da je MMF ukazao na "mogućnost da će, u slučaju da dođe do pada budžetskih prihoda, Vlada morati da se zaduži kako bi realizovala dokapitalizaciju najveće domaće banke".

"Smatramo da je za državu od strateškog značaja da održi većinsko vlasništvo u Komercijalnoj banci i nećemo odustati od tog plana. Istovremeno, podsećam na to da će ta transakcija biti realizovana u poslednjem kvartalu ove godine i svakako neće uticati na realizaciju aranžmana do izrade rebalansa", kazao je Nikezić.

On je rekao da je rano za pravljenje prognoza o eventualnom manjku u budžetu posle najavljene promene projekcije o održanju BDP na nultoj stopi.

"To bi predstavljao najgori mogući scenario, za koji trenutno nema nagoveštaja", rekao je Nikezić.

Na pitanje da li postoji ideja da se, možda, zamrzavanjem plata i penzija spreči stvaranje većeg minusa u budžetu, on je odgovorio da će ova vlada "obezbediti redovnu isplatu plata i penzija i njihovo zakonsko povećanje u aprilu i oktobru ove godine i neće razmatriti preporuke o njihovom zamrzavanju".

"Ukoliko bude potrebno, smanjenje javne potrošnje, radi održanja usvojenog deficita, realizovaće se isključivo kroz smanjenje diskrecionih rashoda", rekao je Nikezić.

On je takođe objavio da se ovog puta ne radi o pregovorima sa Misijom MMF, već o tehničkoj poseti koja nema mandat da razgovara o nastavku aranžmana.

"Poseta je usmerena na prikupljanje podataka o realizaciji budžeta za prošlu godinu, analizi makroekonomskog okvira za 2012. godinu i uticaju koji će zaoštravanje krize u Evropi imati na ovogodišnji budžet", kazao je državni sekretar. 

autor: AS izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side