06.03.2012 | 12:47h ► 13:52h Beograd

Štednja države neće ugroziti plate i penzije

Štednja države neće ugroziti plate i penzije
Premijer Mirko Cvetković kaže da se stroga štednja koju država planira neće odraziti na isplatu penzija i plata u javnom sektoru. On oćekuje i stabilan kurs dinara.

Privreda i građani ne bi trebalo da osete štednju koju vlada planira radi održavanja nivoa budžetskog deficita, rekao je Cvetković novinarima na Biznis forumu.

"Suština je da će se održavati nivo deficita koji je planiran u budžetu za ovu godinu bez obzira što će eventualno doći do pada prihoda. Što bi značilo da će sa rashodne budžetne strane, ne vezano za plate, ne vezano za  penzije, ali sve što je moguće da se uštedi , a sa druge strane da se obezbedi dodatni prihod korz možda jaču naplatu", rekao je Cvetković.

Govoreći o kursu dinara, on je naveo da "kao ekonomista, a ne izvršna vlast, ima utisak da će kurs u narednom periodu biti stabilan, jer se istrošilo dosta tih snaga koje su terale klizanje kursa na gore". 

Zaduživanje i deficit

Cvetković je kazao da se Srbija neće dodatno zaduživati i objasnio da zaduživanje jeste vezano za deficit ali nije  to toliko uzročno posledično. "To nije uzročno posledično u smislu da mi sada nemamo para, pa kada bude  veći deficit moramo da se zadužimo, najveći deo onoga što smo povukli u prethodnom periodu stoji kao  rezerva Ministarstva finansija", rekao je premijer Srbije.

"Mi želimo da vodimo politiku kojom bismo izašli u susret našim dogovorima sa Međunarodnim monetarnim  fondom, a to je da se država apsolutno pridržava nivoa deficita koji je dogovoren, bez obzira na stanje prihoda", kazao je on.

Cvetković je kazao da je dobra okolnost što je u prva dva meseca ove godine odnos planiranih i ostvarenih prihoda bio izbalansiran.

Predsednik Vlade Srbije je najavio da će u "narednim nedeljama" izaći sa merama štednje koje će pokazati  tačne pozicije na kojima će se štedeti. 

Odgovarajući na pitanje kako će budžetske korisnike naterati na štednju Cvetković, koji je i ministar finansija  Srbije, rekao je da ih može naterati tako što će im reći "nemojte da trošite", da im da limite. 

"To je nešto što će se u osnovi i desiti. Postoji pravni osnov u zakonu o budžetskom sistemu da u slučaju da  dođe do disproprocija između onoga što je planirano i onoga što treba da se realizuje da onda ministar  finansija može da reaguje ograničavanjem potrošnje", rekao je Cvetković. 

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side