02.12.2011 Beograd

Štedi se u dinarima

Štedi se u dinarima
Dinarska štednja stanovništva je u toku trećeg tromesečja 2011. godine uzastopno mesečno povećavana i na kraju septembra je iznosila 15,51 milijardi dinara, objavila je Narodna banka Srbije.

U odnosu na kraj juna ove godine, dinarska štednja povećana je za 1,92 milijarde dinara, odnosno za 14,2 odsto, a u odnosu na septembar prošle godine za 4,03 milijarde dinara, odnosno za 35,1 odsto.

Posmatrano po ročnoj strukturi, najveći rast je ostvaren kod dinarske štednje po viđenju - 978 miliona dinara, zatim štednje do tri meseca - 635 miliona, i štednje oročene na period od tri meseca do šest meseci - 247 miliona. Dinarska štednja oročena na period duži od šest meseci je neznatno povećana.

Najveće povećanje učešća u dinarskoj štednji u odnosu na kraj juna ostvareno je kod štednje po viđenju, sa 26 na 29,1 odsto, i štednje oročene na period do tri meseca, sa 17,1 na 19 odsto. Razlog takvih kretanja, prema oceni banaka kod kojih je dinarska štednja stanovništva porasla, jesu veće kamatne stope na štednju u dinarima u odnosu na kamatne stope na deviznu štednju.

Pri tome se stanovništvo uglavnom opredeljivalo za štednju s rokom do šest meseci, što podaci potvrđuju. Inače, samo manji broj banaka je nudio mogućnost oročenja dinarske štednje na 24 meseca i 36 meseci.

Kamate koje su banke u trećem tromesečju nudile na dinarsku štednju stanovništva bile su različite i uglavnom su se kretale u rasponima - štednja po viđenju - od nula do šest odsto, štednja do jednog meseca - od šest do devet odsto, štednja od jednog do tri meseca - od osam do 10 odsto, štednja od tri meseca do šest meseci - od devet do 11 odsto i štednja od šest do 12 meseci - od 10 do 12 odsto.

Isplativosti dinarske štednje doprinosi i njen povoljniji poreski tretman u odnosu na deviznu štednju, s obzirom na to da se na prihod od kamate po osnovu dinarske štednje ne plaća porez, a na prihod po osnovu devizne štednje plaća po stopi od 10 odsto.

Iako u trećem tromesečju ove godine banke nisu uvodile nove oblike dinarske štednje, veći broj njih je iskazao spremnost da to uradi u narednom periodu.

Trenutna ponuda dinarskih proizvoda je raznovrsna. Neke banke u svojoj ponudi imaju i specijalne modele štednje poput "stepenaste štednje", odnosno oročavanja depozita na period od 12 meseci s fiksnom kamatnom stopom, kamatna stopa se obračunava na godišnjem nivou i uvećava nakon svakog tromesečja;

U ponudi pojedinih banaka je i "postepena štednja", odnosno oročavanje depozita na period od 36 meseci, uz kamatnu stopu koja prati kretanje referentne kamatne stope Narodne banke Srbije, klijent bira visinu mesečnog uloga, a nakon isteka perioda od 12 meseci oročenje može da se prekine.

U narednom periodu može se očekivati dalji rast dinarske štednje stanovništva, s obzirom na činjenicu da je od januara 2001. do oktobra 2011. štednja u dinarima oročena na godinu dana i na tri meseca bila isplativija od štednje u devizama iste ročnosti u većem broju perioda, ocenila je NBS.

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side