Stečajni postupak za filijale turoperatera 'Tomasa Kuka' u Nemačkoj i Poljskoj
25.09.2019 Frankfurt

Stečajni postupak za filijale turoperatera 'Tomasa Kuka' u Nemačkoj i Poljskoj

Stečajni postupak za filijale turoperatera 'Tomasa Kuka' u Nemačkoj i Poljskoj Foto: Beta / AP
Nemačka filijala britanskog turoperatera "Tomasa Kuka" koji je proglasio stečaj, saopštila je da je pokrenula je stečajni postupak u okviru kojeg i postupak odvajanja od matične firme.

Stečajni postupak pokrenula je i poljska filijala propalog britanskog turoperatera, a austrijska filijala je najavila da će se danas izjasniti o svom stanju.

Nemački ogranak je međutim naveo da je stečajni postupak pokrenut s namerom da se firma izdvoji iz matične kompanije i nastavi da radi samostalno pošto smatra da joj je poslovanje zdravo i da ima za to mogućnosti.

"Razgovori sa investitorima i našim partnerima u zemljama gde radimo, pokazali su da nemački ogranak ima mogućnost da ima budućnost", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da nemački turoperater mora prvo da krene u stečajni postupak da bi se odvojio od kompleksnih finansijskih veza s britanskom matičnom kućom koja je u ponedeljak proglasila bankrot.

Nemačka filijala zapošljava oko 2.000 ljudi i prema njenom sindikatu Verdi izrazila je žaljenje zbog teškog udarca za firmu "Tomas Kuk", iako je ogranak u Nemačkoj dobro vođen.

Cilj stečajnog postupka je da se nastave nezavisno aktivnosti nemačke agencije, koja je dugo bila pogođena i slabim poslovanjem "Tomasa Kuka" u Velikoj Britaniji i Bregzitom, navodi se u sapštenju.

"Tomas Kuk GmbH", što je pravno nemačka firma sa sedištem u Frankfurtu koja obuhvata i popularnu marku "Nekerman Rajzen", tako je izabrala sličnu pravnu proceduru koju je juče objavila i francuska filijala.

"Tomas Kuk Nemačka" ne uključuje "Kondor", nemačku avio-kompaniju grupe "Tomas Kuk", koja će nastaviti da leti zahvaljujući hitnom zajmu nemačke vlade od 380 miliona evra. "Kondor" takođe želi da prekine veze s matičnom britanskom firmom.

Poljska filijala "Tomasa Kuka" - "Nekerman Poljska", takođe je danas objavila stečaj i zatražila od poljskih vlasti da preuzmu troškove vraćanja u zemlju oko 3.600 poljskih turista koje je bankrot britanske firme zatekao na aranžmanima u inostranstvu.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side