Vlada u utorak preuzima železaru
30.01.2012 | 13:37h ► 15:45h Beograd

Vlada u utorak preuzima železaru

Vlada u utorak preuzima železaru
Vlada Srbije u utorak potpisuje ugovor o preuzimanju smederevske železare za jedan dolar. Postavlja se pitanje šta dalje. Država će samo privremeno biti vlasnik železare, poručuju predstavnici Vlade, ali istovremeno upozoravaju da neće biti lako naći strašekog partnera.

O železari se oglasio i predsednik Srbije Boris Tadić.

On kaže da je Srbija već započela razgovore sa potencijalnim investitorima za Železaru Smederevo i da će budući investitor morati da zadovolji dva uslova - da bude operator u proizvodnji čelika, ali da pri tome ima svoje rudnike gvožđa i da ima koks. 

Predsednik je naglasio da država nije specijalizovana za proizvodnju čelika i da ne planira da se time bavi, ali u sadašnjim okolnostima morala je da učini sve da sačuva radna mesta i potencijal železare Smederevo. 

On je istakao da Vlada Srbije ne može da obeća da će u skorije vreme naći rešenje za železaru, ali će učiniti sve da to vreme što više škrati. 

Ugovor

Vlada Srbije potpisaće u utorak sa kompanijom Ju Es stil ugovor o otkupu železare u Smederevu za jedan dolar. Odluku da smederevsku železaru otkupi za jedan dolar Vlada je donela 27. janaura.

Nakon što je objavio tu informaciju predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković je rekao da je otkup smederevske železare bio "iznuđen potez" i da je cilj Vlade da održi proizvodnju i pronađe strateškog partnera.

Ju-Es stil je zbog ekonomske krize razmatrao zatvaranje železare u Srbiji, a Vlada je rešila da otkupi to preduzeće jer je procenila da će mnogo lakse pronaći strateskog partnera ako žlezara radi. 

Cvetković je rekao da je Vlada otkupom Železare dobila kompletna osnovna sredstva za rad i neto obrtna sredstva u vrednosti od 100 miliona evra, i istakao da ta kompanija nema nikakva zaduženja i kredite.

Krajem prošle godine od dve visoke peći u smederevskoj železari jedna je stavljena u režim takozvanog tihog hoda, a od 9. januara zaposleni u fabrici rade četiri dana sedmično, dok za peti dan dobijaju 60 odsto plate.

Ju-Es stil Srbija zapošljava oko 5.500 radnika, ima učešće od pet odsto u ukupnoj srpskoj proizvodnji, a oko 14 odsto u izvozu. 

Američka korporacija Ju-Es stil kupila je 2003. godine smederevsku železaru Sartid u stečaju za 21,3 miliona dolara i ta privatizacija, od načina na koji je obavljena do kupoprodajne cene, često je bila tema kritike opozicije i pojedinih analitičara.

Ju-Es stil ima čeličanu i u Košicama u istočnoj Slovačkoj, a prošle sedmice je odlučio da ta čeličana posle kriznog režima, kada je kao i u Smederevu za jedan dan bila skraćena radna nedelja, od 1. februara obnovi punu proizvodnju.

Šta dalje?

Situacija sa preuzimanjem smederevske železare je iznuđen potez i to je Vlada Srbije morala da učini kako bi sačuvala radna mesta zaposlenih u toj kompaniji, kaže ministar ekonomije Nebojša Ćirić.

On  očekuje da će brzo biti nađen strateški partner i kaže da postoji interes nekih investitora, ali upozorava da "od momenta kada neko iskaže interes do finalizacije ugovora može da prođe više od jedne do dve godine".

"Ulazak u države u vlasništvo Sartida doživljavam kao privremen korak, i privremenu meru dok se ne pronađe drugi strateški partner", naglasio je Ćirić.

Posle preuzimanja železare u Smederevu ostaće deo potraživanja koji će država kao novi vlasnik moći da naplati i iskoristi za nabavku sirovina i obrtnih sredstava, rekao je ministar, ali nije mogao da precizira o kojoj se sumi radi. Konkretna sredstva i načina na koji će država pomoći smederevskoj železari biće jasniji nakon procesa preuzimanja "Ju Es stila", naveo je.

I potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović kaže da država nema želju da ostane trajni vlasnik smederevske železare, ali ni da neće dozvoliti da ona propadne i da se, kao 90-ih godina, u njoj gaje pečurke.

"Država nije imala želju da postane novi vlasnik i svesna je da železara u naredom periodu treba da bude u privatnim rukama. Ali, u trenutku kada se povlači njen vlasnik, koji je podigao tehnološki proces, zar je bilo razumno da država nemo stoji, gleda da sve propadne i da počnemo da gajimo pečurke, pa da zatim 50 godina traži strateškog partnera, i da 20.000 ljudi ostane bez posla", rekla je Kalanović novinarima na skupu "Finansiranje rasta u Srbiji"

Ona je istakla da je uverena da je država uz ovom trenutku morala da interveniše i da nije bilo drugog rešenja.

Ocenjujući da država ne bi trebalo ni po svaku cenu da traži starteškog pratnera, Kalanović je objasnila da njeno iskustvo govori da je bolje sačekati pravog, nego srljati nesmotreno u privatizaciju.

Ozbiljan partner bi trebalo da omogući fabrici da sačuva proizvodnju, kooperante i dobavljače (koje je imao Ju-Es stil Srbija), i da bude lider u izvozu, a Kalanovićka je uverena da će se takav partner i naći, kada svetska ekonomija počne da oporavlja.

Na pitanje odakle će se naći novac za fabriku, ona je ponovila da bi ta sredstva bila obezbeđenja preraspodelom u budžetu.

Ona je rekla da će Radna grupa Ministarstva finansija sagledati celokupnu analizu troškova plasmana i da će tek nakon toga znati kolika je tačno suma potrebna za smederevsku železaru.

autor: ZM izvor: agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side