25.01.2012 Beograd

Šta će biti sa kursom evra

Šta će biti sa kursom evra
Ne treba očekivati da će kurs evra padati ispod 104 dinara, a u drugoj polovini godine može se očekivati veće kolebanje i rast kursa od 5 do 10 odsto, smatraju analitičari.

 

Do izbora, smatraju analitičati, ne treba oćekivati velika kolebanja. Procenjuje se da će se kretati u rasponu od 104 do 105 dinara. Po ovom kursu su i privrednici sačinili svoje projekcije. Za nešto slabiji dinar nego u 2011. godini glavni razlog su manje stranih ulaganja.

Iako je projekcija deviznog kursa najnezahvalnija od svih ekonomskih projekcija, sagledavanje osnovnih faktora ukazuje na to da, za razliku od prošle godine, u kojoj je dinar ostao stabilan, uz nekoliko oscilacija, u 2012. postoji veća verovatnoća za izvesni pad domaće valute od pet do 10 odsto, kaže Jasna Atanasijević, direktor Odeljenja za ekonomske analize Hipo Alpe-Adrija banke.

Devizni kurs, iako ne pod direktnom, jeste pod indirektnom kontrolom Narodne banke Srbije, zbog njegovog uticaja na cene, ističe Jasna Atanasijević.

Ovaj uticaj se obavlja posredstvom referentne kamatne stope kao osnovnog instrumenta monetarne politike, tako da ostaje nepoznanica koliko će ovaj kanal biti upotrebljen za potrebe stabilnosti cena.

Nestašici deviza u Srbiji, pored tradicionalnog spoljnotrgovinskog deficita, doprinosiće,  najverovatnije, i razduživanje po osnovu spoljnih zajmova preduzeća, dok će strane direktne investicije verovatno biti manje nego prošlogodišnje.

Neizvesno je, kako kaže ova analitičarka, i kako će se kretati prilivi stranih ulaganja u državne zapise tokom 2012. godine, a koji su lane bili posebno intenzivni.

U 2012. godinu ulazimo, kako kažu analitičari Rajfajzen banke, pod ne tako ohrabrujućim okolnostima, kao što su još uvek nerešena kriza državnog duga u evrozoni, novi kapitalni zahtevi za banke u Evropskoj uniji, redovni parlamentarni izbori, redukovanje programa subvencija privredi...

Dakle, mnogo je faktora koji idu u prilog činjenici da će kurs dinara opet biti veoma kolebljiv, kažu u Rajfajzenu.

autor: ZM izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side