SSP: Tender za Moravski koridor namešten za konzorcijum Behtel-Enka
07.08.2019 Beograd

SSP: Tender za Moravski koridor namešten za konzorcijum Behtel-Enka

SSP: Tender za Moravski koridor namešten za konzorcijum Behtel-Enka
Stranka slobode i pravde ocenila je danas da objava tendera za izgradnju Moravskog koridora predstavlja kršenje Zakona o javnim nabavkama i privilegovanje jednog izvođača - američko-turskog konzorcijuma Behtel-Enka.


SSP je u saopštenju navela da je rok prijave na tender 20 dana, uz dostavljanje garancije za finansiranje od 400 miliona evra.

Ta stranka je istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još u februaru 2017. godine formirao radnu grupu za pripremu komercijalnog ugovora za izgradnju Moravskog koridora i to upravo s konzorcijumom Behtel-Enka.

U oktobru 2018. godine ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović je s tim izvođačem potpisala memorandum o razumevanju, navodi se dalje.

SSP je kao farsu ocenila objavljeni tender i dodala da je Vučić u martu, na sastanku s predstavnicima tog konzorcijuma i finansijerima, početak radova najavio za treće tromesečje ove godine.

"Činjenica da su planirani troškovi izgradnje sa 500 miliona evra iz 2012. godine porasli na 800 miliona evra, najbolje govori o razmerama štete koju će realizacija ovog projekta imati za građane Srbije", piše u saopštenju.

SSP je navela da umesto što se gradi "pun profil" auto-puta Pojate-Preljina, na toj deonici bi trebalo izgraditi put s dve "duple trake", a uštedu od, kako je ocenjeno, više stotina miliona evra, uložiti u razvoj tog regiona.

"Zahtevamo da se ponište svi tajni dilovi u vezi s izgradnjom infrastrukturnih projekata, da se ponovo preispita opravdanost izgradnje auto-puta punog profila na deonici Pojate-Preljina i da se u konkurentskom postupku izabere najpovoljniji izvođač radova", navodi SSP.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side