Srpsku ekonomiju čeka teška godina
11.12.2012 Beograd

Srpsku ekonomiju čeka teška godina

Srpsku ekonomiju čeka teška godina Beta
Visoka stopa inflacije i nezaposlenosti i pad privredne aktivnosti obeležili su 2012. godinu, a nema mesta za optimizam ni za narednu godinu, rečeno je danas na sednici Upravnog odbora Privredne komore Srbije (PKS).

Potpredsednica PKS Vidosava Džagić rekla je da je predviđeni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od četiri odsto za narednu godinu nedovoljan i da najavljene investicije, bez naznaka kako će se doći do njih, ne ulivaju otpimizam.

Predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin rekao je da će u martu verovatno biti rebalansa budžeta za 2013. godinu jer je usvojeni budžet neodrživ.

On je, međutim, naveo i da suštinske reformske mere, koje je vlada najavila, predstoje tek početkom naredne godine.

Ukazao je da još nije urađeno ništa po pitanju reformi penzionog sistema i javnih preduzeća, sistema zdravstva, poreske reforme, i dodao da je neophodna i nova politika privlačenja investicija.

Bugarin je rekao da je ove godine, prvi put posle 12 godina, zabeležen negativan privredni rast.

Dodao je da je 2012. smanjena poljoprivredna proizvodnja, odnosno da je bruto vrednost bila 3,913 milijardi dinara, što je za 24,32 odsto manje od realizovane u 2011. godini.

Vidosava Džagić je rekla da je ove godine inflacija bila 14 do 15 odsto i da je predviđeni rast cena od 11 odsto za narednu godinu nerealan.

Ona je ocenila da će spoljni dug rasti i dalje i podsetila da se pad duga prema inostranstvu predviđa 2014. godine prodajom državne imovine, s tim da predstavnici vlade ne navode koje imovine.

Džagić je rekla da najavljeno smanjenje deficita za narednu godinu ne znači da je realno i ostvarivo i da će zavisiti od rasta BDP-a.

Pad industrijske proizvodnje ove godine bio je 3,2 odsto i u oktobru je došlo do rasta od 1,6 odsto, ali to ne ukazuje na značajan zaokret, navela je Džgić.

Ona je rekla da je visok nivo nezaposlenosti i da je jedan od najvećih u Evropi, koji Srbiju svrstava u grupu zemalja u kojoj su Španija i Grčka, a da je projekcija rasta zaposlenosti, koju je dala Vlada, nedovoljna za privredni oporavak.

Ukazala je da stopa nezaposlenosti u septembru iznosi rekordnih 28,3 odsto, odnosno ima čak 751.458 nezaposlenih.

"Najveći test za vladu naredne godine biće dugovanja prema farmaceutskoj industriji i građevinskoj, što je obećano", rekla je Džagić.

autor: MP izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • NBS: Referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena NBS: Referentna kamatna stopa ostaje nepromenjena

    Izvršni odbor Narodne banke Srbiije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 1,25 odsto.

  • Evro danas 117,58 dinara Evro danas 117,58 dinara

    Zvanični srednji kurs dinara prema evru je danas 117,5801 dinar za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

  • Er Srbija obnovlja letove ka Španiji Er Srbija obnovlja letove ka Španiji

    Nacionalna avio-kompanija Er Srbija objavila je danas da će 12. jula, letom na relaciji Beograd - Madrid, započeti obnovu avio-saobraćaja ka Španiji, kao prvi avio-prevoznik koji će ponovo povezati Srbiju i tu mediteransku zemlju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side