29.06.2012 Kopaonik

Srpska privreda neprilagođena razvoju

Srpska privreda neprilagođena razvoju www.mc.rs
Za Srbiju nije dovoljno da privuče veliku sumu stranog kapitala, jer struktura privrede nije prilagođena ubrzanom razvoju i povećanju izvoza, tvrdi ekonomista Miodrag Zec.

On je rekao da restruktuiranje privrede nije završeno, a kriza je doprinela padu bruto domaćeg proizvoda i izvoza.

Zec je novinarima na Kopaoniku kazao da prioriteti u vođenju ekonomske politike treba da budu fiskalna reforma, poboljšanje poslovnog ambijenta, fiskalna disciplina i povećanje zaposlenosti.

Ukazao je da se mora sprovesti promena privredne strukture, tako što najpre treba definisati plan oporavka industrije, doneti novu politiku privlačenja investicija i plan investicija u infrastrukturu. 

Monetarna stabilnost u Srbiji nije ostvarena u potpunosti, cene nisu liberalizovane, kao ni kurs, upozorio je Zec i naveo primer da su često cene uvoznog i domaćeg proizvoda, recimo piva, izjednačene, umesto da uvozno bude duplo skuplje. 

Objašnjavajući zašto Srbija ne bi trebalo olako da se zadužuje, Zec je naveo primer Španije iz 15. veka kada je iz osvajačkih pohoda stiglo puno zlata iz Meksika, a u narednih 2,5 veka desilo se, recimo, da je u španskom gradu Burgosu nestao veliki broj malih zanata, jer su se stanovnici okrenuli lagodnijim zanimanjima.

Na primeru Grčke pokazalo se da ta zemlja iz krize ne može da izađe bez promene koncepta privrede, jer pomoć EU neće rešiti sve njihove probleme, objasnio je Zec. 

autor: MP izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side