31.05.2012 Beograd

Srbiji prete nova poskupljenja, siromaštvo i dugovi

Srbiji prete nova poskupljenja, siromaštvo i dugovi
Šanse za oporavak privrede su minimalne, pre svega zbog prezaduženosti, dugih rokova plaćanja i velikih nameta, smatraju privrednici.

Sve veće siromaštvo dovešće do pada prometa, kurs evra i dalje će biti nestabilan, a krediti kod banaka sve teži i papreniji.

Istraživanje Unije poslodavaca u 242 male, srednje i velike firme pokazuju pogoršanje stanja u privredi tokom leta i jeseni ove godine. Većina privrednika je u anketi naglasila da će biti zadovoljni ako ne dođe do daljeg pada prometa robe i usluga, pišu Večernje novosti.

Dragoljub Rajić iz Unije poslodavaca kaže da je posebno zabrinjavajuće to da je ukupno 66,12 odsto anketiranih navelo da očekuje isti nivo ili pad prihoda, što pokazuje da su izgledi za oporavak privrede, porast prihoda i zaposlenosti veoma mali.

Od nove vlade u prvih sto dana mandata privrednici traže da stabilizuje kurs evra, da obezbedi veća ulaganja u proizvodnju i da podršku plasmanu domaće robe u inostranstvu.

Očekuju i da se ukinu prekobrojne agencije, uvede elektronska uprava i racionalizuje rad poreske uprave, ali i smanje opterećenja zarada i parafiskalnih nameta i regulišu rokovi plaćanja. Privrednici traže i da se ubrza donošenje građevinskih dozvola i uvede red u javnim nabavkama.

"Na pitanje da li je podizanje PDV dobro rešenje, više od polovine anketiranih privrednika smatra da će to dovesti do većeg pada prometa zbog pada kupovne moći. Da je to prihvatljivo, uz istovremeno smanjenje opterećenja veruje 25 odsto privrednika, a njih 23 odsto je navelo da se moraju tražiti druga rešenja.". istakao je Rajić. 

autor: MP izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 31.05.2012, 22:03h natasa (1)

    Dokle vise da stedimo?Neka se poslanici odreknu svojih primanja.Ovaj narod izmuceni da se zaposli.Za gejeve se ima para,gospodo poslanici?

  • 31.05.2012, 07:50h mirjana (1)

    Za izlazak iz krize treba naci unutrasnje rezerve, a one su kod tajkuna koji drze sve pare.Ako se zamrznu plate i penzije a poveca PDV doci ce do daljeg poskupljenja i manjeg prometa.Sta su penzioneri krivi kada je drzava stecajevima gurala zaposlene u penziju i sama stvorila armiju penzionera. E sada ih treba podaviti u siromastvu a znaju kako se ranije zivelo.Cekamo Tomu Nikolica da sprovede konkretne mere kako je obecao da svakom u Srbiji bude bolje.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side