Srbijagas preuzela gasnu distributivnu mrežu u Zrenjaninu u zamenu za dug Toplane
12.11.2019 Zrenjanin

Srbijagas preuzela gasnu distributivnu mrežu u Zrenjaninu u zamenu za dug Toplane

Srbijagas preuzela gasnu distributivnu mrežu u Zrenjaninu u zamenu za dug Toplane
Direktor preduzeća Srbijagas Dušan Bajatović i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić potpisali su danas ugovor o regulisanju međusobnih potraživanja, a koji podrazumeva preuzimanje distributivne mreže u zamenu za dug, kao i investicije Srbijegasa u gasifikaciju tog grada.

Bajatović je rekao da je u ovom momentu najvažnije to što će Srbijagas rešiti sve finansijske obligacije koje su to preduzeće i Grad Zrenjanin imali.

"Nema više međusobnih dugova, a znate da je tamo velika investicija, Linglong, dakle, čestitam na novim fabrikama koje će biti otvorene, tu ćemo uraditi gasifikaciju koja je potrebna, a radimo i gasifikaciju svih naseljenih mesta u gradu Zrenjaninu", rekao je on novinarima.

Bajatović je, između ostalog, istakao i da će snabdevanje gasom biti uredno, kao i da se cena neće menjati, a da je Zrenjanin odlično procenio jer, snabdevanje gasom ne može biti komunalna delatnost.

"Tu uvek imate prevelike troškove i zapošljavanja. Grad Zrenjanin napravio je dobru procenu, a inače, preporuka Svetske banke, MMF i EBRD je da Srbija ima četiri distributivne zone, a ne da svaki grad ima trošak na tu temu", kazao je Bajatović.

Gradonačelnik Zrenjanina je kazao da je zadovoljan zbog današnjeg potpisivanja ugovora, jer su pregovori oko dugovanja prema Srbijagasu, nasleđenih iz 2012. godine, trajali oko tri godine.

"Uspeli smo da najpre smanjimo dug, ali i da na jedan korektan način rešimo sve to, pre svega, Srbijagas ulaže 14 miliona evra u dalje gasifikovanje sela na teritoriji našeg grada i rubova u samom gradu koji nisu gasifikovani i mislim da je to najveći benefit ovog današnjeg potprisivanja", rekao je Janjić.

Ocenio je kao značajne i nove investicije Srbijagasa u industrijskoj zoni u Zrenjaninu jer, kako je naveo, to znači da opremanje zone neće pasti na teret Grada Zrenjanina, već će Srbijagas svoj deo posla odraditi o svom.

Janić je podsetio je i da su dugovanja Gradske toplane svedena na oko četiri miliona evra, kao i da su radna mesta sačuvana.

Avgusta ove godine Skupština grada Zrenjanina usvojila je odluku o načinu namirenja duga JKP ''Gradska toplana'' Zrenjanin prema JP "Srbijagas" Novi Sad.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side