23.09.2016 Beograd

Srbija za sada gubi 15 miliona evra iz IPARD fondova EU

Srbija za sada gubi 15 miliona evra iz IPARD fondova EU Foto: Pixabay
Srbija je iz Brisela obaveštena da za sada ne ispunjava uslove za korišćenje pretpristupnih fondova za poljoprivredu IPARD, potvrđeno je danas Beti u Vladi Srbije i u Delegaciji EU u Srbiji.

Procena da Srbija još nije spremna za korišćenje IPARD fondova doneta je na osnovu posete revizora Evropske komisije Srbiji krajem maja, a dokument je dostavljen i Vladi Srbije i u njemu su istaknute sve slabosti koje je još potrebno ispraviti da bi taj novac mogao da se koristi, navode za EurAktiv u Delegaciji EU.

"IPARD mehanizam je osmišljen na takav način da se novac okvirno namenjuje za određenu godinu i može se koristiti u naredne tri godine. Budući da su prva sredstva iz IPARD-a namenjena za 2015, ona će ostati na raspolaganju do kraja 2018. godine", navode u Delegaciji.

Izvor Bete u Vladi Srbije navodi da nedovoljna razvijenost kapaciteta Uprave za agrarna plaćanja nije jedina manjkavost koju će Srbija morati da ispravi, navodi izvor Bete.

Za ovu godinu iz IPARD fondova bilo je predviđeno 15 miliona evra, a kada počnu fondovi da se koriste iznos se povećava iz godine u godinu tako da za ceo sedmogodišnji period, na koliko se sredstva EU programiraju, može da dostigne 175 miliona evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side