Srbija pred finansijskim kolapsom
18.12.2011 Beograd

Srbija pred finansijskim kolapsom

Srbija pred finansijskim kolapsom
Vrednost javnog duga Srbije veštački je smanjena i zloupotrebljena u političke svrhe te stoga zemlji u drugoj polovini 2012, preti finansijski kolaps, upozorava Mlađen Kovačević, redovni član Akademije ekonomskih nauka.

Kovačević je za Danas rekao priče da je odnos javnog duga i bruto domaćeg proizvoda na nivou od oko 45 odsto nemaju „blage veze sa realnošću“,  jer je iz obračuna koji koristi Ministarstvo finansija isključen dug NBS od oko 1,6 milijardi evra prema MMF-u kao i dug centralne banke po osnovu emitovanih državnih zapisa koje su otkupile poslovne banke - od oko milijardu evra.

Dodaje da je tu još i dug lokalnih samouprava koji takođe nije obuhvaćen ovom metodologijom, a sve to ukazuje na činjenicu da je apsolutna vrednost javnog duga veštački smanjena.

„Osim toga, u ukupnom javnom dugu više od 80 odsto obaveza, uključujući i staru deviznu štednju, izraženo je u devizama. Pošto se taj iznos množi sa 102 ili 103 dinara, vrednost javnog duga se, zbog ekstremno precenjene domaće valute, veštački obara. S duge strane vrednost BDP-a izračunava se u tekućim cenama pa je po tom osnovu naduvan, odnosno veći je za 3,7 puta nego 2000, a realno je zabeležen rast od 45 odsto“, ističe on.

Prema njegovim rečima, korektnija računica, bi pokazala da je taj odnos na znatno višem nivou nego što to političari prikazuju, zloupotrebljavajući podatke.

Prema metodologiji Ministarstva finansija Srbija, formalno nije suočena sa krizom javnog duga ali prema podacima Narodne banke Srbije javni dug je premašio 14,7 milijardi evra, što je 46,7 odsto BDP-a.

Kovačević se slaže s konstatacijom da je metodologija NBS nešto preciznija, ali dodaje da se i tu ignoriše činjenica da je dinar precenjen i da se takav kurs održava na dva načina - prodajom deviza na međubankarskom tržištu i emitovanjem državnih hartija od vrednosti u iznosu od oko 244 milijarde dinara.

„Vrednost uvoza će, po svemu sudeći 2012, biti manja, pa će i budžetski prihodi od carina, akciza i drugih dažbina na uvoznu robu, biti niži. Punjenje državne kase biće dodatno ugroženo ako se usvoji, inače opravdan, zahtev privrednika da se PDV plaća ne na osnovu zaključenog posla, već posle naplate. Krajnje je neizvesan i iznos stranih direktnih investicija, pogotovo ako Srbija ni u februaru ne dobije status kandidata za članstvo u EU“.

Ističe da je realno očekivati da će banke manje sredstava moći da usmere u kupovinu državnih zapisa.

„Imajući sve to u vidu, nameće se zaključak da se Srbija nalazi ne samo pred privrednim, već i pred finansijskim kolapsom“, tvrdi Kovačević i dodaje da bi najlogičnije bilo da se smanje izdaci po osnovu javnih nabavki, gde su zloupotrebe ogromne, utoliko pre što je u izbornoj godini nerealno očekivati da se smanje plate ili da se povećaju porez.

autor: AM izvor: Danas/Novi magazin
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 19.12.2011, 01:18h era (4)

    Potpuno sam siguran u ovaj proracun.Zar je moguce da su "eksperti"i "demokrate"toliko zaduzile zemlju.Nemogu da verujem

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side