Srbija među zemljama koje imaju pravo učešća na tenderu Egipta za kupovinu pšenenice
22.02.2019 Beograd

Srbija među zemljama koje imaju pravo učešća na tenderu Egipta za kupovinu pšenenice

Srbija među zemljama koje imaju pravo učešća na tenderu Egipta za kupovinu pšenenice
Vlada Egipta, najvećeg svetskog uvoznika pšenice, objavila je ove nedelje tender za kupovinu 60.000 tona pšenice, a prvi put se među zemljama koje imaju pravo prijave na tender pojavila i Srbija, saopštila je danas organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (UN FAO).

Omogućavanje izvoza srpske pšenice u Egipat, rezultat je zajedničkih napora Ministarstva poljoprivrede, UN FAO, Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Udruženja Žita Srbije u okviru više projekata za promociju izvoza žitarica i uljarica koje u poslednje tri godine u Srbiji realizuju ove institucije, navodi se u saopštenju.

Delegacija egipatskog Ministarstva poljoprivrede posetila je Srbiju prošle nedelje kako bi potvrdila odluku koju je egipatska vlada donela u septembru 2018. godine da je Srbija nakon 30 godina ponovo sertifikovana da izvozi pšenicu u Egipat.

Tokom četvorodnevne posete, koju su organizovali FAO i EBRD, egipatski zvaničnici su sproveli reviziju fitosanitarnog sistema Srbije i upoznali se sa specifičnostima proizvodnje i trgovine pšenicom u Srbiji.

Posle sastanka s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, sastali su se s predstavnicima Uprave za zaštitu bilja, Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i SGS laboratorije, kao i s predstavnicima uspešnih agrobiznis kompanija Delta Agrara, Agrogrnje i Graneksporta.

U saopštenju se navodi da je Srbija i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svetu, što je pokazala analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odeljenja za poljoprivredu Sjedinjenih Država (United States Agriculture Department - USDA) za period 2014/15 – 2017/18.

U toj analizi je navedeno da Srbije održava visoke prinose pšenice po hektaru, tako da je i dalje na drugom mestu, odmah iza proseka Evropske unije, dok se za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje se da će Srbija izvesti 1,7 milion tona pšenice.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side