19.03.2018 Niš

Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra

Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila je u 2017. godini rekordnih milijardu evra, ali bi u narednom periodu mogla da dostigne 3,5 milijardi evra, ocenili su danas na poslovnom forumu "Srbija-Bugarska" u Nišu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev.

Mihajlović je rekla da diplomatski odnosi Srbije i Bugarske traju 139 godina, i za to vreme bilo je i loših i dobrih perioda, ali je nglasila da smo sada "dobri susedi i imamo dobre odnose".

"Vlada Srbije radi na uklanjanju fizičkih barijera, između ostalog radimo na završetku istočnog kraka Koridora 10 i elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali insistiramo na uklanjanju i nefizičkih barijera", izjavila je Mihajlović na skupu održanom u niškom Oficirskom domu.

Kako je kazala, dešava se da vozovi na granici Srbije i Bugarske stoje satima, što nije dobro za konkurentnost dve privrede.

"Želimo da budemo vodeća zemlja među zemljama istočne Evrope i želimo da budemo u Evropskoj uniji. Da bi pričali o budućem razvoju moramo da radimo više", izjavila je Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je pozvala privrednike iz Srbije i Bugarske da se udružuju i da zajednički rade na projektima koje Srbija zemlja pokreće, između ostalog i na izgradnji auto puta Niš-Merdare-Priština.

Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev kazao je da Bugarska radi na tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije i podsetio da je Bugarska nakon ulaska u Evropsku uniju duplirala bruto društveni proizvod, a nezaposlenost je smanjena na šest procenata.

"Razmena sa Srbijom iznosi milijardu evra, ali recite nam šta treba da uradimo da bi vama privrednicima pomogli u poslovanju i povećali razmenu na 3,5 milijardi evra", kazao je Dončev.

On je rekao da je jako bitno da postoji više saobraćajnica i više veza u železničkom transportu, "mada biznis sve više ide IT putevima".

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da je poslovni forum organizovan kako bi se povezali privrednici iz Srbije i Bugarske i dogovorili zajedničke poslove i izlazak na tržište.

"Najveće šanse za ugovranje poslova, prema iskazanom interesovanju privrednika, imaju firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, građevinskih mašina i opreme, kao i IT kompanije", rekao je Čadež.

On je kazao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje stalno raste i dostigla je u 2017. godini milijardu evra.

"Oko 3.500 firmi iz Srbije izvozi u Bugarsku. Našu saradnju u budućnosti sve više će predvoditi mala i srednja preduzeća", rekao je Čadež.

Poslovni forum "Srbija-Bugarska" okupio je više od 200 privrednika iz 130 firmi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
  • Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta

    Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na putevima Srbije danas 20 miliona vozila više nego pre dve godine, da se do kraja godine očekuje 53 miliona vozila, te da od toga korist imaju svi gradjani.

  • Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta

    Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta i najavio da će ugovor za kompletnu rekonstrukciju Kliničkog centra u Beogradu, vredan oko 69 miliona evra, biti potpisan sledeće nedelje.

  • Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu

    Premijerka Srbije Ana Brnabić sutra će tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu (New York Stock Exćange), a potom se sastati sa predsednicom te berze Stejsi Kaningham, najavljeno iz njenog kabineta.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side