19.03.2018 Niš

Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra

Srbija i Bugarska žele da povećaju trgovinsku razmenu na 3,5 milijardi evra Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Spoljnotrgovinska razmena Srbije i Bugarske iznosila je u 2017. godini rekordnih milijardu evra, ali bi u narednom periodu mogla da dostigne 3,5 milijardi evra, ocenili su danas na poslovnom forumu "Srbija-Bugarska" u Nišu potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović i zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev.

Mihajlović je rekla da diplomatski odnosi Srbije i Bugarske traju 139 godina, i za to vreme bilo je i loših i dobrih perioda, ali je nglasila da smo sada "dobri susedi i imamo dobre odnose".

"Vlada Srbije radi na uklanjanju fizičkih barijera, između ostalog radimo na završetku istočnog kraka Koridora 10 i elektrifikaciji pruge od Niša do Dimitrovgrada, ali insistiramo na uklanjanju i nefizičkih barijera", izjavila je Mihajlović na skupu održanom u niškom Oficirskom domu.

Kako je kazala, dešava se da vozovi na granici Srbije i Bugarske stoje satima, što nije dobro za konkurentnost dve privrede.

"Želimo da budemo vodeća zemlja među zemljama istočne Evrope i želimo da budemo u Evropskoj uniji. Da bi pričali o budućem razvoju moramo da radimo više", izjavila je Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je pozvala privrednike iz Srbije i Bugarske da se udružuju i da zajednički rade na projektima koje Srbija zemlja pokreće, između ostalog i na izgradnji auto puta Niš-Merdare-Priština.

Zamenik premijera Bugarske Tomislav Dončev kazao je da Bugarska radi na tome da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije i podsetio da je Bugarska nakon ulaska u Evropsku uniju duplirala bruto društveni proizvod, a nezaposlenost je smanjena na šest procenata.

"Razmena sa Srbijom iznosi milijardu evra, ali recite nam šta treba da uradimo da bi vama privrednicima pomogli u poslovanju i povećali razmenu na 3,5 milijardi evra", kazao je Dončev.

On je rekao da je jako bitno da postoji više saobraćajnica i više veza u železničkom transportu, "mada biznis sve više ide IT putevima".

Predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež je kazao da je poslovni forum organizovan kako bi se povezali privrednici iz Srbije i Bugarske i dogovorili zajedničke poslove i izlazak na tržište.

"Najveće šanse za ugovranje poslova, prema iskazanom interesovanju privrednika, imaju firme koje se bave proizvodnjom prehrambenih proizvoda, građevinskih mašina i opreme, kao i IT kompanije", rekao je Čadež.

On je kazao da spoljnotrgovinska razmena dve zemlje stalno raste i dostigla je u 2017. godini milijardu evra.

"Oko 3.500 firmi iz Srbije izvozi u Bugarsku. Našu saradnju u budućnosti sve više će predvoditi mala i srednja preduzeća", rekao je Čadež.

Poslovni forum "Srbija-Bugarska" okupio je više od 200 privrednika iz 130 firmi.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side