Sprema se kupovina novih borbenih aviona
22.12.2011 Beograd

Sprema se kupovina novih borbenih aviona

Sprema se kupovina novih borbenih aviona
Glavni vojnotehnički savet Ministarstva odbrane razmatraće uskoro planove za kupovinu novih borbenih aviona za potrebe sistema odbrane Srbije, i poslati zahtevevim sa ponudom za nabavku ovih letelica.

Kako je "Danasu" rečeno u ovom ministarstvu, tokom sledeće godine biće poslat zahtev svim kompanijama od sedam već izabranih, koje ispunjavaju zahteve, a to su Dassault Aviation iz Francuske, Eurofighter GmbH iz Nemačke, SAAB Group - Gripen International iz Švedske, ruskim RAK MiG i OAO Company Sukhoi, kao i Boeing - Integrated Systems i Lockheed Martin Aeronautics CATIC iz SAD.

Sve ove kompanije dostavile su odgovore nadležnom ministarstvu. Kako se navodi u medijima, reč je o ruskom Suhoju - Su-30, američkim F16 i F18, francuskom „rafalu“, švedskom „JAS gripenu“ i avionu međunarodne proizvodnje „eurofajter

 

Na pitanje koliko je predviđeno borbenih aviona za nabavku i koliko će za njih biti izdvojeno sredstava,nije bilo odgovora Ministarstva odbrane. Opremanje višenamenskim borbenim avionom, inače, sastavni je deo Dugoročnog plana razboja sistema odbrane Srbije do 2020, koji je u Skupštini Srbije usvojen sredinom ove godine.

Sistem odbrane u Srbiji trenutno poseduje nekoliko aviona tipa MiG-21, koji su proizvedeni sedamdesetih i osamdesetih godina.

 

Prema nezvaničnim procenama, Srbiji je potrebno od 12 do 16 novih aviona kako bi obezbedila svoje nebo, za šta bi bilo neophodno oko milijardu evra. Međutim, u predlogu republičkog budžeta za 2012, koji bi trebalo da bude usvojen narednih dana, za Ministarstvo odbrane je predviđeno oko 500 miliona evra.

autor: AA izvor: Danas/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side