Španija i Bugarska pred Sudom pravde EU zbog kvaliteta vazduha
25.07.2019 Brisel

Španija i Bugarska pred Sudom pravde EU zbog kvaliteta vazduha

Španija i Bugarska pred Sudom pravde EU zbog kvaliteta vazduha Foto: Freeimages
Evropska komisija je danas podnela prijavu Sudu pravde Evropske unije (EU) protiv Španije i Bugarske koje je Brisel ranije pozvao da poštuju propise o kvalitetu vazduha.

Evropska komisija je maja 2018. godine, posle deset godina upozorenja, odlučila da podnese prijavu protiv šest članica Unije, među kojima su bile Nemačka i Francuska, zbog nepoštovanja propisa o zagađenju vazduha.

Sad je red na Španiju za koju Brisel smatra da "sistematski krši propise o količini azot-dioksida (nusprodukta sagorevanja), koji su pravno obavezujući od 2010. godine", navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Prekoračenje zagađenja je u gradskim zonama Madrida, Barselone i u naselju kod njenog aerodroma.

Emisije NO2 s najfinijim česticama PM10 su među glavnim uzročnicima zagađenja vazduha u EU zbog saobraćajne gužve i dizel-motora.

Po Evropskoj agenciji za životnu sredinu, u Španiji od NO2 godišnje prevremeno umre 9.000 ljudi.

Bugarskoj, koja je već osuđena zbog nepoštovanja propisa o dopšutenoj količini čestica u vazduhu, ovog puta se zamera prekoračenje graničnih vrednosti sumpor-dioksica (SO2) koji potiče od sagorevanja fosilnog goriva.

Evropska komisija je danas upozorila Hrvatsku i Rumuniju zbog "sistematskog nepoštovanja" praćenja zagađenja vazduha, dok je Grčka pozvana da poboljša zaštitu svojih građana od emisije gasova iz industrije, a upozorenje je dobila i Poljska koja krši odredbe iz jedne presude Suda pravde EU.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side