14.02.2019 Atina

Sotbis u Grčkoj: Superbogati stranci kupuju superskupe kuće na kredit

Sotbis u Grčkoj: Superbogati stranci kupuju superskupe kuće na kredit Foto: pixabay.com
Grčkom tržištu nekretnina bi išlo neuporedivo bolje kad bi bilo dostupnih kredita jer i superbogati stranci traže kredite za kupovinu superskupih kuća za odmor, izjavio je direktor kompanije za nekretnine firme "Sotbis" u Grčkoj, Savas Savaidis.

Ta američka multinacionalna korporacija s britanskim kapitalom i sedištem u Njujorku, koja je kao aukcionarska kuća - za posredovanje u kupoprodaji umetničkih predmeta i dragocenosti bogataša, počela još 1744. godine, od 1973. ima i poseban ogranak za trgovinu nekretninama, mahom za poznatu joj , bogatu klijentelu.

Među 970 predstavništava "Sotbisa" za nekretnine (Sotheby's International Realty) širom sveta, jedno je u Atini koje ovih dana u ponudi ima 124 skupe nekretnine u Grčkoj.

Najmanje košta stari stan od svega 45 kvadratnih metara za paprenu cenu od 550.000 evra, jer ima krovnu terasu s pogledom na obližnji atinski Akropolj.

Najskuplja u ponudi je vila na jednom rtu ostrva Speces, od 620 kvadratnih metara, s pet spavaćih soba i šest kupatila, i s placom od 3,5 hektara s privatnom plažom - sve za 14 miliona i 600 hiljada evra.

Na sajtu "Sotbisa" (https://www.sothebysrealty.com/eng/sales/grc) je i niz luksuznijih, novijih i većih letnjikovaca, uz čije fotografije piše: "Cena na zahtev".

"Sotbis" je kancelariju u Atini otvorio pred kraj 2016. godine, "usred grčke krize, učinivši upravo suprotno nego ostale firme koje su tada odlazile iz Grčke", piše sajt vesti "Hafingtonpost Gris" (https://www.huffingtonpost.gr).

Kategorija klijenata kakve ima "Sotbis" se u svetu naziva "pojedinci ultra-visoke neto vrednosti" (Ultra High Net Worth Individuals)', s kapitalom od bar 30 miliona dolara" - rekao je direktor atinske kancelarije te firme, Savaidis, za "Hafingtonpost Gris".

Oni kupuju nekretnine na isti način kao i umetnička dela za svoje kolekcije: biraju ih sami, na osnovu vrhunskog obrazovanja koje imaju i, naviknuti na luksuz, očekuju vrhunske usluge posrednika. U proseku ti klijenti "Sotbisa" već imaju po šest letnjikovaca i drugih kuća za odmor širom sveta, a sada neki od njih traže i po jednu u Grčkoj.

Međutim, problem je to što je u Grčkoj tržište bankarskih kredita propalo još 2009. godine, dok "nigde u zapadnom svetu nema tržišta nekretnina, posebno preskupih, luksuznih, a da se plaća u gotovini, iz ličnog kapitala", rekao je Savaidis.

On računa da zato sada u Grčkoj tržište nekretnina radi sa jedva 20 odsto mogućeg prometa koji bi imalo da banke posluju kao drugde.

Drugi stručnjaci za nekretnine su rekli za "Hafingtonpost Gris" da stranci nisu nikada masovno kupovali kuće i stanove u Grčkoj sve do posle Letnjih olimpijskih igara u Atini 2004. godine, kada su usledile 3-4 žive trgovačke godine za posrednike.

Potom je, zbog finansijske krize grčke države, tržište zamrlo, "bolje rečeno: sasvim se zaledilo", rekao je jedan od sagovornika sajta.

Tako se u poslednje tri-četiri godine u Grčkoj godišnje sklopi svega pet do deset transakcija velike vrednosti.

"Pojedinci ultra-visoke neto vrednosti" u startu insistiraju na prikladnim nekretninama, već luksuznim i skupim, dakle ne traže nešto u šta bi potom morali da ulažu novac da ga unaprede.

Uz to, bogataši, posebno iz Kalifornije, vole da sami pretražuju njima zanimljive lokacije u Grčkoj lutajući nedeljama, kupuju odmah čim nađu šta im se sviđa - ne odlažu odluku, i smesta elektronski isplaćuju prodavca, preko banke negde u svetu.

Takvi kupci, većinom uspešni poslovni ljudi, i na kupovinu letnjikovca gledaju kao na poslovan potez koji takođe treba da bude uspešan.

Odmeravaju sve, ne samo lokaciju i kvalitet nekretnine, već i da su prateće pravne i finansijske usluge zadovojavajuće, da se transakcije mogu obaviti brzo, kao i da, ako tako odluče, kuću koju su tek stekli u Grčkoj, mogu prodati pođednako brzo i lako, i za dobru svotu, kao i kada su je kupili.

"Ako bismo doveli više takvih klijenata, bilo bi bolje i nama, i Grčkoj", rekao je direktor grčkog "Sotbisa", Savaidis za "Hafingtonpost Gris".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede RSE: Šire posledice slabljenja nemačke privrede

  Slabljenje nemačke privrede koja ide u recesiju moglo bi da ima šire posledice po svetsku privredu koja se već muči s trgovinskim ratovima i neizvesnošću oko Bregzita, ali i dovodi u pitanje ekonomski model najveće evropske privrede zasnovan na štednji, pišu svetski mediji.

 • Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena Minimalna cena rada ni danas nije usaglašena

  Predstavnici sindikata, Unije polodavaca i Ministarstva finansija Srbije izneli su danas predloge o minimalnoj ceni rada, ali nisu usaglašeni, rekao je član pregovaračkog tima za utvrđivanje "minimalca" za narednu godinu u ime sindikata UGS "Nezavisnost" Zoran Ristić.

 • Evro danas 117,83 dinara Evro danas 117,83 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost prema evru i zvanični srednji kurs je 117,8360 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno Ljajić: Direktna šteta od uvođenja taksi je 1,07 milion evra dnevno

  Direktna šteta za Srbiju od uvođenja taksi na srpsku robu koja se prodaje na Kosovo je dnevno približno 1,07 miliona evra, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side