Sindikat USS Sloga: Povećanje minimalca već pojela inflacija
11.09.2018 Beograd

Sindikat USS Sloga: Povećanje minimalca već pojela inflacija

Sindikat USS Sloga: Povećanje minimalca već pojela inflacija Foto: Novi magazin/SA
Odluku o povećanju minimalne cene rada za 8,6 odsto za 2019. godinu, da ona po satu iznosi 155 dinara, Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ocenili su sramnom i ponižavajućom jer je, kako su naveli, taj rast unapred "pojela" realna inflacija, a ne zvanična statistika kojom "vlast barata".

Vlada Srbije i Unija poslodavaca odlučili su juče da minimalnu cenu rada za sledeću godinu povećaju za 8,6 odsto i da se cena sata sa sadašnjih 143 dinara podigne na 155 dinara, a sindikati su tražili povećanje od deset odsto.

To što se, kako "Sloga" navodi, "navodno" sa ovom odlukom nisu saglasili predstavnici reprezentativnih sindikata, Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i UGS "Nezavisnost" - ne umanjuje njihovu punu odgovornost i krivicu.

"Učešćem u radu Socijalno - ekonomskog saveta Srbije sindikati daju pun legitimitet ovakvim ponižavajućim odlukama prema onima čije bi interese trebalo da brane i čiju članarinu ubiraju, a to su radnici", naveo je sindikat "Sloga".

Dodaje se da "ipak, najveću odgovornost snosi aktuelna vlast i kompletna Vlada Srbije na čelu sa nekompetentnom premijerkom i još nekompetentnijim ministrom finansija Sinišom Malim koji svoje odluke ne donose samostalno već isključivo po diktatu iz predsedništva Srbije na Andrićevom vencu".

Ističe se da "vlast posle niza štetnih mera, od neustavnog umanjenja penzija, ukidanja raznih socijalnih davanja, pa do platnih razreda za zaposlene u javnoj upravi i držanja niske minimalne cene rada, nema rešenja za jačanje ekonomije na realnoj osnovi, osim da se zadužuje".

Posledica takve politike je, kako se navodi, štednja "na plećima građana i privlačenje stranih investitora uz subvencije i garanciju da će im se kao poslodavcima obezbediti jeftina radna snaga".

"Niska cena rada podstaći će još veći egzodus obrazovanih i kvalifikovanih ljudi u inostranstvo, tamo gde se njihov rad više ceni", navodi se u saopštenju "Sloge".

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke Upozorenja EU na opasni proizvod najčešća za igračke

  Reagovanja na upozorenja na opasne proizvode u EU iz godine u godinu je sve više, a upozorenja se najčešće odnose na igračke, pokazao je danas objavljeni izveštaj o radu sistema Evropske komisije za sprečavanje prodaje opasnih proizvoda na tržištu.

 • Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu Pokrenuta proizvodnja u FCA u Kragujevcu

  Zaposleni u kragujevačkoj fabrici Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija vratili su se danas na posao posle pauze od 16. marta, i proizvodnja fijata 500L se nastavlja u dve smene, rečeno je Beti u Samostalnom sindikatu FCA.

 • Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja Efektiva: Turisti ne moraju da prihvate zamenska putovanja

  Povodom zatvaranja granice Grčke za državljane Srbije, Udruženje potrošača "Efektiva" je danas objavilo da oni koji su putovanja uplatili posle 15. marta, ne moraju da prihvate zamenska putovanja, jer, po Uredbi o zamenskim putovanjima, imaju pravo na povraćaj novca.

 • Evro danas 117,56 dinara Evro danas 117,56 dinara

  Zvanični srednji kurs dinara je danas 117,5660 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side