Sindikat Sloga se protivi usklađivanja penzija sa stanjem u budžetu
14.09.2018 Beograd

Sindikat Sloga se protivi usklađivanja penzija sa stanjem u budžetu

Sindikat Sloga se protivi usklađivanja penzija sa stanjem u budžetu Foto: pixabay
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" danas su saopštili da se protive predlogu Vlade Srbije da se penzije usklađuje samo sa stanjem u budžetu, umesto sa rastom inflacije.

Taj sindikat je ukazao da su penzije ostvarena prava na osnovu ulaganja odbijanjem dela novca kroz zaradu za PIO fond, "a ne milostinja ili dobra volja političkih faktora na vlasti".

"Ovakav predlog pokazuje potpuno nerazumevanje materije i nesposobnost aktuelne vlasti da upravlja PIO fondom, već da izobličavanjem stvarnosti raznim trikovima i iluzijama prikazuje lažnu brigu o najstarijoj populaciji koja je godinama kroz svoj rad odvajala za budžet deo sredstava svoje zarade nadajući se pristojnom životu u trećem dobu", ističe se u saopštenju "Sloge".

Dodaje se da je "opasna iluzija" aktuelne vlasti da će penzije u budućnosti biti značajno veće kada ih vlada bude usklađivala sa stanjem u budžetu, "budući da državnu statistiku i parametare za obračun, od rasta BDP-a, visine prosečne plate, broja zaposlenosti i slično, niko u Srbiji, od laika do najuvaženijih stručnjaka ekonomije i statistike ne mogu u potpunosti da shvate i razumeju".

"Najopasnije je, ipak, to što bi sadašnje generacije i radno sposobno stanovništvo ovakav nakaradan način usklađivanja penzija mogli da prepoznaju kao uludo izdvajanje novca za PIO fond, kao neku novu vrstu štednje kod 'Jezdi i Dafina', što bi za efekat u bliskoj budućnosti imalo totalno urušavanje PIO fonda, što je veoma opasno po nacionalni interes i što se ne sme dogoditi ni po koju cenu", upozorila je "Sloga".

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side