08.11.2017 Beograd

Sindikat Goše najavio radikalne mere kao bi sprečio stečaj fabrike

Sindikat Goše najavio radikalne mere kao bi sprečio stečaj fabrike Foto: prtscr ytb
Sindikat Goše iz Smederevske Palanke odlučio je danas da se svim sredstvima sindikalne borbe, koji uključuju i radikalne mere, bori protiv uvođenja stečaja u tu fabriku šinskih vozila, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS).

Na današnjem sastanku sindikata Goše i rukovodstva SSSS-a dogovoreno je da se uputi zahtev za hitan prijem u Ministarstvu privrede, kako bi zaposleni u toj fabrici saznali potpune informacije o njihovoj i o sudbini preduzeća.

Radnici Goše su zabrinuti što je najavljen stečaj fabrike iako je pokrenuta prizvodnja i u pripremi je ugovor koji bi im obezbedio višegodišnje poslovanje.

"Nema nikakve logike da se, nakon svih napora zaposlenih da očuvaju fabriku, koja je posle polugodišnjeg štrajka ponovo počela da radi i ispunjava ugovorne obaveze, fabrika zatvori i izgube poslovi koji će radnicima obezbediti zaradu, a državi profit", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da "država nije sankcionisala kriminalne radnje slovačkog vlasnika fabrike, zbog čega će, izgleda, ponovo radnici biti žrtve nečijeg neodgovornog ponašanja".

Predlog za uvođenje stečaja u Goši podnela je beogradska firma Kapital konsalting 2017 koja je potraživanje od 400.000 evra otkupila od bivšeg vlasnika te fabrike, slovačkog ŽOS-a.

ŽOS Trnava je aprila ove godine prodala Gošu kiparskoj firmi Lisnart koja je ostala dužna radnicima plate za oko dve godine.

Radnici Goše su od marta ove godine štrajkovali zbog neisplaćenih plata i doprinosa sve do septembra kada su ugovoreni novi poslovi i novi vlasnik počeo da isplaćuje zaostale dugove.

Do sada je Lisnart isplatio oko 190.000 dinara duga po radniku a duguje im se po oko 600.000 do 800.000 dinara, zavisno od visine plate.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side