17.10.2017 Subotica

Sijarto: Mađarska sa Srbijom ima najbolju privrednu saradnju

Sijarto: Mađarska sa Srbijom ima najbolju privrednu saradnju Foto: prtscr ytb
Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas u Subotici da je u fokusu mađarske privrede saradnja sa državama Zapadnog Balkana među kojima je najbolja saradnja sa Srbijom.

Sijarto je na sednici Zajedničke komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Mađarske rekao novinarima da je u prvih sedam meseci ove godine trgovinska razmena između dve države povećana za 32 odsto.

"Mađarski izvoz je za 19 odsto veći, a i pojedine mađarske kompanije imaju veoma uspešno poslovanje u Srbiji. Zajedno smo na projektima Evropske unije ostvarili pravo na tri miliona evra za projektovanje železničke linije Segedin–Subotica –Baja, a uskoro će započeti i realizacija ovog projekta", kazao je Sijarto.

Prema njegovim rečima, tokom 2018. godine u planu je i otvaranje dva granična prelaza između Mađarske i Srbije koje će biti kod Bačsentđerđa i Rastine, u blizini Sombora, i Kubek haza i Rabe, u blizini Novog Kneževca.

"Ovi granični prelazi znatno će poboljšati i olakšaće trgovinsku razmenu između dve države, kao i protok ljudi", rekao je Sijarto.

On je najavio da će krajem 2019. godine biti izgrađena velika gasna infrastruktura, od oko šest milijardi kubnih metara, koja će prolaziti kroz nekoliko država, kroz Srbiju do Mađarske, i dodao da je ekonomski program Vlade Mađarske koji se odnosi na Mađare u Vojvodini, pre dve nedelje obezbedio 23 vida različitih ulaganja u ukupnom iznosu od 90 miliona evra.

Sijarto smatra i da bi mnogim državama u Evropskoj uniji Srbija mogla biti primer kada je u pitanju poštovanje prava nacionalnih manjina.

"Mađarska je zahvalna na načinu na koji se vlasti u Srbiji odnose prema mađarskoj nacionalnoj manjini. Mađarska nacionalna zajednica ne razdvaja Mađarsku i Srbiju već predstavlja jednu jaku kopču između dve države", kazao je Sijarto.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević rekao je da je trgovinska razmena Srbije sa Mađarskom prošle godine dostigla milijardu i 300 miliona evra, a da ove godine ona raste u prvih sedam meseci po stopi od 20 odsto i da očekuje da će na kraju godine to biti više od milijardu i 500 miliona evra.

"Tražimo i druge vidove zajedničke saradnje i ulaganja, gde bi naše firme zajednički izašle na veća tržišta, učešće mađarskih firmi u privatizaciji, u izgradnji infrastrukture i drugih projekata koje pokušavamo zajednički da ostvarimo", kazao je Knežević.

Istakao je da odnosi Srbije i Mađarske na istorijsko visokom nivou.

"Mi nemamo ni jedno sporno pitanje. Čak i pitanja koja su bila rizična i koja se nisu dugo godina otvarala, mi ih otvaramo, razgovaramo i polako zatvaramo", kazao je Knežević.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,98 dinara Evro danas 118,98 dinara

  Dinar je danas oslabio za 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji devizni kurs je 118,9881 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Vučić čestitao Simensu dolazak u Kragujevac Vučić čestitao Simensu dolazak u Kragujevac

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je danas čestitke rukovodstvu nemačke firme Simens povodom najave preuzimanja fabrike Milanović Inženjering iz Kragujevca i planova za dodatne investicije u industriji šinskih vozila u Šumadiji.

 • Prekid proizvodnje u Fijatu u Kragujevcu u skladu sa planom Prekid proizvodnje u Fijatu u Kragujevcu u skladu sa planom

  Radnici fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu neće raditi do 30. novembra, a razlog što nisu na montažnim linijama je usklađivanje sa planom proizvodnje za ovu godinu, kazao je danas agenciji Beta predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Zoran Marković.

 • Evro sutra 119,36 din Evro sutra 119,36 din

  Dinar će u petak oslabiti za 0,3 odsto prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji devizni kurs biće 119,3689 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke