Seničić: Na letovanju u Grčkoj i Turskoj oko 4.000 turista iz Srbije
24.06.2020 Beograd

Seničić: Na letovanju u Grčkoj i Turskoj oko 4.000 turista iz Srbije

Seničić: Na letovanju u Grčkoj i Turskoj oko 4.000 turista iz Srbije Foto: Pixabay
U Grčkoj letuje 3.000 turista iz Srbije, a oko 1.000 u Turskoj - rekao je danas za agenciju Beta direktor Asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

"Turisti koji su otputovali u Grčku i Tursku nemaju problema, ali je njihov broj nedovoljan da bi male agencije izdržale manjak prihoda" nastao zbog pandemije, rekao je Seničić.

On je naveo da su turisti koji su autobusima iz Novog Pazara otputovali na sever Turske, "sporadično testirani", putnici za Grčku dva-tri dana nisu testirani, a sada se to i tamo radi "takođe sporadično".

Seničić je dodao da probleme prave tabloidni mediji u Srbiji koji senzacionalistički izveštavaju o manjim problemima koji nisu neuobičajeni.

On je rekao da je sezona za turističke agencije i firme zbog pandemije neizvesna i da će slabije firme teško preživeti njene posledice, ali očekuje da će broj putnika porasti kada se otvori granica Srbije sa Severnom Makedonijom, uspostavi se avio-saobraćaj i krenu čarter-letovi. 

Seničić je rekao da će uskoro, na predlog YUTA-e, biti moguće putno zdravstveno osiguranje putnika i za slučaj potrebe testiranja na virus COVID-19, lečenje i transport ako je to potrebno nazad do Srbije "što je dodatni faktor sigurnosti boravka u inostranstvu" . 

YUTA, kako je istakao, neće odustati od zahteva da država pomogne turističkom privredi, pa i agencijama, što je bilo nagoveštavano prvim paketom državne pomoći Srbije, ali se od toga odustalo.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side