03.09.2016 Beograd

Savić: Srbija u dobroj situaciji, dobre makroekonomske reforme

Savić: Srbija u dobroj situaciji, dobre makroekonomske reforme Foto: prtscr ytb
Predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić ocenio je danas da se Srbija nalazi u dobroj situaciji, da su makroekonomske reforme dobro urađene, da je naša zemlja imala monetarnu stabilizaciju, te je time dat podsticaj da se uradi i fiskalna konsolidacija.

"Imali smo monetarnu stabilizaciju, stabilizaciju tokova novca, inflacije i kursa. Time je dat podsticaj da se uradi i fiskalna konsolidacija, to je drugi deo reforme koji je rađen poslednje dve godine", rekao je Saavić na TV Pink.

Ističe da je zahvaljujući tome Srbija dobila dobru ocenu MMF-a, jer su ostvareni bolji rezultati nego što se očekivalo, te da Srbija ima pozitivan rast.

Objašnjavajući šta zapravo znači fiskalna konsolidacija Savić kaže da se to najbolje može objasniti na primeru kućnog budžeta, odnosno da svaka porodica može da troši samo koliko ima, te je tako i državi potrošnja se prilagođavati onome što stvaramo.

"Srbija se godinama unazad nalazila u zoni negativnog rasta, napravljen je zaokret iz negativnog u pozitivni rast. Taj pozitivan rast otvara perspektivu", naglasio je Savić i precizirao da je najvažnija održivost u narednih desetak godina.

Tendencija rasta, kako kaže, u ovoj godini je oko 2,5 do tri odsto, sa perpektivom da iduće godine bude veći privredni rast. Na taj način se rešava pitanje otpuštanja i otvaranje procesa zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, u javnom sektoru treba da budu "otpušteni nagomilani partijski kadrovi", koji ne doprinose njegovom razvoju, odnosno ne doprinose kvalitetu usluga koje korisnicima treba da pruže javne službe.

"Svako ko ne radio dobro posao treba da izgubi radno mesto. Sa druge strane tom javnom sektoru su potrebni kvalitetni kadrovi, kako bi podigli kvaltet usluge", naglasio je Savić.

Pojašnjava da u Srbiji raste zaposlenost u privatnom sektoru i rastu plate, što je dobro i što šalje dve poruke: ko hoće da zaradi neka ide u privatni sektor i nemojmo se oslanjati samo na javni sektor.

Govoreći o obrazovanju u Srbiji, savić kaže da se mora voditi računa da li su profili koji izlaze sa fakulteta upotrebljivi na tržištu rada ili se studira za diplomu.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

 • Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da zemlje regiona moraju bolje da se povezuju, pre svega infrastrukturno, i da iskoriste kineski projekat "Jedan pojas jedan put".

 • Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u programu sa Ruskim železnicama pedvidjen nastavak obnove pruge Beograd-Bar, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2366 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side