03.09.2016 Beograd

Savić: Srbija u dobroj situaciji, dobre makroekonomske reforme

Savić: Srbija u dobroj situaciji, dobre makroekonomske reforme Foto: prtscr ytb
Predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić ocenio je danas da se Srbija nalazi u dobroj situaciji, da su makroekonomske reforme dobro urađene, da je naša zemlja imala monetarnu stabilizaciju, te je time dat podsticaj da se uradi i fiskalna konsolidacija.

"Imali smo monetarnu stabilizaciju, stabilizaciju tokova novca, inflacije i kursa. Time je dat podsticaj da se uradi i fiskalna konsolidacija, to je drugi deo reforme koji je rađen poslednje dve godine", rekao je Saavić na TV Pink.

Ističe da je zahvaljujući tome Srbija dobila dobru ocenu MMF-a, jer su ostvareni bolji rezultati nego što se očekivalo, te da Srbija ima pozitivan rast.

Objašnjavajući šta zapravo znači fiskalna konsolidacija Savić kaže da se to najbolje može objasniti na primeru kućnog budžeta, odnosno da svaka porodica može da troši samo koliko ima, te je tako i državi potrošnja se prilagođavati onome što stvaramo.

"Srbija se godinama unazad nalazila u zoni negativnog rasta, napravljen je zaokret iz negativnog u pozitivni rast. Taj pozitivan rast otvara perspektivu", naglasio je Savić i precizirao da je najvažnija održivost u narednih desetak godina.

Tendencija rasta, kako kaže, u ovoj godini je oko 2,5 do tri odsto, sa perpektivom da iduće godine bude veći privredni rast. Na taj način se rešava pitanje otpuštanja i otvaranje procesa zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, u javnom sektoru treba da budu "otpušteni nagomilani partijski kadrovi", koji ne doprinose njegovom razvoju, odnosno ne doprinose kvalitetu usluga koje korisnicima treba da pruže javne službe.

"Svako ko ne radio dobro posao treba da izgubi radno mesto. Sa druge strane tom javnom sektoru su potrebni kvalitetni kadrovi, kako bi podigli kvaltet usluge", naglasio je Savić.

Pojašnjava da u Srbiji raste zaposlenost u privatnom sektoru i rastu plate, što je dobro i što šalje dve poruke: ko hoće da zaradi neka ide u privatni sektor i nemojmo se oslanjati samo na javni sektor.

Govoreći o obrazovanju u Srbiji, savić kaže da se mora voditi računa da li su profili koji izlaze sa fakulteta upotrebljivi na tržištu rada ili se studira za diplomu.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta Zorana Mihajlović: Srbija najbrža tranzitna ruta

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je na putevima Srbije danas 20 miliona vozila više nego pre dve godine, da se do kraja godine očekuje 53 miliona vozila, te da od toga korist imaju svi gradjani.

 • Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta Vučić: Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija na zdravstvo troši više od petine budžeta i najavio da će ugovor za kompletnu rekonstrukciju Kliničkog centra u Beogradu, vredan oko 69 miliona evra, biti potpisan sledeće nedelje.

 • Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu Premijerka Srbije sutra zatvara Njujoršku berzu

  Premijerka Srbije Ana Brnabić sutra će tradicionalnim udarcem u zvono zatvoriti Njujoršku berzu (New York Stock Exćange), a potom se sastati sa predsednicom te berze Stejsi Kaningham, najavljeno iz njenog kabineta.

 • Evro danas 118,0550 dinara Evro danas 118,0550 dinara

  Dinar će danas zadržati približno istu vrednost prema evru u odnosu na petak i zvanični srednji kurs biće 118,0550 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side