03.09.2016 Beograd

Savić: Srbija u dobroj situaciji, dobre makroekonomske reforme

Savić: Srbija u dobroj situaciji, dobre makroekonomske reforme Foto: prtscr ytb
Predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić ocenio je danas da se Srbija nalazi u dobroj situaciji, da su makroekonomske reforme dobro urađene, da je naša zemlja imala monetarnu stabilizaciju, te je time dat podsticaj da se uradi i fiskalna konsolidacija.

"Imali smo monetarnu stabilizaciju, stabilizaciju tokova novca, inflacije i kursa. Time je dat podsticaj da se uradi i fiskalna konsolidacija, to je drugi deo reforme koji je rađen poslednje dve godine", rekao je Saavić na TV Pink.

Ističe da je zahvaljujući tome Srbija dobila dobru ocenu MMF-a, jer su ostvareni bolji rezultati nego što se očekivalo, te da Srbija ima pozitivan rast.

Objašnjavajući šta zapravo znači fiskalna konsolidacija Savić kaže da se to najbolje može objasniti na primeru kućnog budžeta, odnosno da svaka porodica može da troši samo koliko ima, te je tako i državi potrošnja se prilagođavati onome što stvaramo.

"Srbija se godinama unazad nalazila u zoni negativnog rasta, napravljen je zaokret iz negativnog u pozitivni rast. Taj pozitivan rast otvara perspektivu", naglasio je Savić i precizirao da je najvažnija održivost u narednih desetak godina.

Tendencija rasta, kako kaže, u ovoj godini je oko 2,5 do tri odsto, sa perpektivom da iduće godine bude veći privredni rast. Na taj način se rešava pitanje otpuštanja i otvaranje procesa zapošljavanja.

Prema njegovim rečima, u javnom sektoru treba da budu "otpušteni nagomilani partijski kadrovi", koji ne doprinose njegovom razvoju, odnosno ne doprinose kvalitetu usluga koje korisnicima treba da pruže javne službe.

"Svako ko ne radio dobro posao treba da izgubi radno mesto. Sa druge strane tom javnom sektoru su potrebni kvalitetni kadrovi, kako bi podigli kvaltet usluge", naglasio je Savić.

Pojašnjava da u Srbiji raste zaposlenost u privatnom sektoru i rastu plate, što je dobro i što šalje dve poruke: ko hoće da zaradi neka ide u privatni sektor i nemojmo se oslanjati samo na javni sektor.

Govoreći o obrazovanju u Srbiji, savić kaže da se mora voditi računa da li su profili koji izlaze sa fakulteta upotrebljivi na tržištu rada ili se studira za diplomu.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side