07.06.2016 Beograd

Savić: Očekujemo pozitivne stope rasta

Savić: Očekujemo pozitivne stope rasta Foto: prtscr ytb
Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je danas da očekuje da će ova i sledeća godina biti sa pozitivnim stopama rasta koji će Srbiju vratiti u fazu oporavka.

Savić je na RTS-u rekao da delegacija MMF dolazi krajem nedelje u Beograd, kada počinje njihova tehnička poseta, a zvanična u ponedeljak.

On je precizirao da su od početka godine u porastu industrijska proizvodnja i izvoz, da je Evropska komisija je korigovala cenu rasta srpske privrede na više, na dva odsto, a Narodna banka na 2,5 odsto.

Prema njegovim rečima, ključno za rast su strukturne reforme sa kojima s ekrenulo kada je usvojen novi Zakon o radu.

"Mi sada ulazimo u drugo poluvreme realizacije programa sa MMF i tu fazu treba da obeležavaju strukturne reforme", ocenio je Savić.

On je objasnio da smo do sada imali reforme u delu makroekonomskih politika, monetarne i fiskalne politike, fiskalne stabilizacije, povećanje javnih prihoda, smanjivanje javnih rashoda i da je to sada na održivom nivou.

"Sada je važno da dođe do promene u suštinskom tkivu privrede. Da se rešava problem impulsa koji treba da dobiju mala i srednja preduzeća koja treba da povuku rast s jedne strane i s druge strane da se zatvori jedna crna knjiga srpske privrede u kojoj se nalazi nekoliko preduzeća koja predstavljaju balast", kazao je Savić.

Predsednik Saveta guvernera NBS je dodao da strukturne reforme nisu samo otpuštanja već otvaranje novog prostora.

"Mislim da će ova misija biti dobro završena, ali ključno je da obezbedimo održivi rast i razvoj u ovoj i sledećim godinama", zaključio je Savić.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni Sloga: Cilj izmena Zakona o radu da zaposleni rade i kada su bolesni

  Udruženi sindikati Srbije Sloga ocenili su danas da najavljene izmene Zakona o radu, koje će kako se navodi, omogućiti poslodavcima da proveravaju razloge zbog kojih zaposleni otvaraju bolovanja i da im daju otkaz ako uoče zloupotrebe, predstavljaju "neviđeni bezobrazluk koji za cilj jedino ima zastrašivanje zaposlenih da rade i kada su bolesni".

 • Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju Vučić: Zemlje regiona moraju bolje da se povezuju

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da zemlje regiona moraju bolje da se povezuju, pre svega infrastrukturno, i da iskoriste kineski projekat "Jedan pojas jedan put".

 • Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar Mihajlović: Programom sa Ruskim železnicama predvidjena obnova pruge Beograd-Bar

  Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da je u programu sa Ruskim železnicama pedvidjen nastavak obnove pruge Beograd-Bar, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

 • Evro danas 118,23 dinara Evro danas 118,23 dinara

  Dinar je danas zadržao približno istu vrednost prema evru u odnosu na juče i zvanični srednji kurs je 118,2366 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side