07.06.2016 Beograd

Savić: Očekujemo pozitivne stope rasta

Savić: Očekujemo pozitivne stope rasta Foto: prtscr ytb
Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) Nebojša Savić izjavio je danas da očekuje da će ova i sledeća godina biti sa pozitivnim stopama rasta koji će Srbiju vratiti u fazu oporavka.

Savić je na RTS-u rekao da delegacija MMF dolazi krajem nedelje u Beograd, kada počinje njihova tehnička poseta, a zvanična u ponedeljak.

On je precizirao da su od početka godine u porastu industrijska proizvodnja i izvoz, da je Evropska komisija je korigovala cenu rasta srpske privrede na više, na dva odsto, a Narodna banka na 2,5 odsto.

Prema njegovim rečima, ključno za rast su strukturne reforme sa kojima s ekrenulo kada je usvojen novi Zakon o radu.

"Mi sada ulazimo u drugo poluvreme realizacije programa sa MMF i tu fazu treba da obeležavaju strukturne reforme", ocenio je Savić.

On je objasnio da smo do sada imali reforme u delu makroekonomskih politika, monetarne i fiskalne politike, fiskalne stabilizacije, povećanje javnih prihoda, smanjivanje javnih rashoda i da je to sada na održivom nivou.

"Sada je važno da dođe do promene u suštinskom tkivu privrede. Da se rešava problem impulsa koji treba da dobiju mala i srednja preduzeća koja treba da povuku rast s jedne strane i s druge strane da se zatvori jedna crna knjiga srpske privrede u kojoj se nalazi nekoliko preduzeća koja predstavljaju balast", kazao je Savić.

Predsednik Saveta guvernera NBS je dodao da strukturne reforme nisu samo otpuštanja već otvaranje novog prostora.

"Mislim da će ova misija biti dobro završena, ali ključno je da obezbedimo održivi rast i razvoj u ovoj i sledećim godinama", zaključio je Savić.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,38 dinara Evro danas 118,38 dinara

  Dinar je danas neznatno promenio vrednost u odnosu na evro i zvanični srednji kurs je 118,3800 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom Mali: Dobra saradnja sa Svetskom bankom

  Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je danas sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

 • Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji Mihajlović: U narednih četiri-pet godina rehabilitacija svih najvažnijih pruga u Srbiji

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da se Srbija strateški optedelila za ulaganje u železnicu, te da očekuje da će u narednih četiri-pet godina biti rehabilitovane sve najvažnije pruge u zemlji.

 • Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava Radnici kompanije Leoni ubeđeni su da su im povređena prava

  Radnici kompanije "Leoni" u Malošištu kod Doljevca od kojih je zatraženo da prihvate rad duži od jedne radne nedelje i rad prekovremeno, noćni rad i preraspodelu radnog vremena ocenili su da su njihova prava time povređena.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side