Savić: Građanima pre svega neophodan posao i veće plate
28.06.2017 Beograd

Savić: Građanima pre svega neophodan posao i veće plate

Savić: Građanima pre svega neophodan posao i veće plate Foto: Medija centar
Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ocenio je danas da je od buduće premijerke očekivao da više prepozna važnost realnog sektora i istakao da prvi kratokoročni cilj nove vlade treba da bude povećanje plata i standarda građana.

"Buduća premijerka mora da razume da je Srbija siromašna i gladna i da se neki krajevi prazne, pa je građanima pre svega neophodan posao", rekao je Savić agenciji Beta komentarišući ciljeve iz ekspozea kandidata za premijera Ane Brnabić.

Istakao je da je potrebno što pre povećati standard građana i ocenio da je to moguće ako se napravi operativni plan ekonomskog razvoja i stope rasta podignu na dvocifren nivo.

Srbija je prema njegovim rečima između 1970. i 1980. godine imala dvocifrene stope rasta, a "poslednjih godina smo navikli na privredni rast od jedan ili dva odsto".

"Srbija je po visini bruto domaćeg proizvoda na nivou 2008. godine. To znači da osam godina stagnira", rekao je Savić.

Budući premijer, kako je rekao, trebalo bi da u fokusu ima rast industrije, poljoprivrede i investicija, jer bez toga nema novih radnih mesta, viših plate i boljeg standarda.

"Privredu treba razvijati uz pomoć domaćih investitora ili stranih ali koji su ozbiljni i cilj im je da ostanu 20-30 godina, a ne onih koji sada dolaze i kojima država subvencijama plaća radnu snagu", rekao je Savić.

On je istakao da u ekspozeu ima i racionalnih, ostvarivih i ciljeva kao što su unapređenje obrazovanja i digitalizacija, koji su iskorak u odnosu na sadašnje stanje, ali su to dugoročni ciljevi.

Ana Brnabić je, prema njegovim rečima kao ministarka državne uprave i lokalne samouprave dosta uradila na digitalizaciji u sektoru koji je vodila i to je značajno ali ne utiče bitno na standard građana.

"Digitalizacija i obrazovanje doneće efekte ali tek na dugi rok, ne verujem da će za vreme mandata Ane Brnabić, makar trajao pun rok", rekao je Savić.

On je istakao da je strategija podizanja nivoa obrazovanja već viđena u Južnoj Koreji koja ima 55 odsto stanovništva sa višom ili visokom školom a "kvantitet rađa kvalitet".

Dodao je da je obrazovanje važan cilj jer "nepismena Srbija ne može da se nosi sa Evropom niti da bude konkurentna", ali je to dugoročan proces.

"Neki ciljevi su malo kontradiktorni jer se pominje povećanje plata, smanjenje poreza na zarade i smanjenje deficita u budžetu, ali se ne insistira na većim stopama ekonomskog rasta pa s toga nije jasno kako će se nadomestiti ti troškovi u budžetu osim ako neće preko građana, većim PDV-om ili akcizama", rekao je Savić.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side