Saudijski naftni gigant Aramko procenjen na 1.700 milijardi dolara
17.11.2019 Dubai

Saudijski naftni gigant Aramko procenjen na 1.700 milijardi dolara

Saudijski naftni gigant Aramko procenjen na 1.700 milijardi dolara Foto: Pixabay
Saudijska Arabija je državnu naftnu kompaniju Aramko (Aramco) preliminarno procenila na 1.600 do 1.700 milijardi dolara, prenose danas agencije.

Kompanija je objavila ažuriran prospekt svoje inicijalne javne ponude (IPO) u kojoj se traži preko 25 milijardi dolara za prodaju 1,5 odsto akcija kompanije.

Time bi potencijalno to mogla da bude najveća javna ponuda na svetu, iz najprofitabilnije svetske kompanije, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Procena vrednosti je manja od 2.000 milijardi dolara koliko je, prema izveštajima, želeo da postigne prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

U danas objavljenom saopštenju se navodi da će veličina osnovne ponude biti 1,5 odsto akcija kompanije, a cena je određena u rasponu od 30-32 saudijska rijala (8.0 do 8,5 dolara). Time bi, ukoliko se dobije gornji raspon cene, inicijalna javna ponuda mogla da bude 25,60 milijardi dolara.

Ako se dobije gornja cena ona bi mogla za malo da potuče rekordnu cenu od 25 milijardi dolara koliko je dobio kineski gigant u elektronskom trgovanju Alibaba, 2014. godine.

Individualni investitori kao i velike institucije će moći da kupuju akcije koje se prodaju na saudijskoj berzi u Tadavul u Rijadu.

Prestolonaslednik želi da sakupi sredstva da diversifikuje saudijsku privredu od nafte, investiranjem u industrije koje nisu vezane za energiju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja