Saradnja Srbije i Češke u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike
11.09.2019 Beograd

Saradnja Srbije i Češke u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike

Saradnja Srbije i Češke u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike Foto: Beta/Miloš Miškov
Memorandum o razumevanju u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike koji su danas potpisale Češka i Srbija omogućiće bližu saradnja istraživača, naučnika, startap kompanija i akademske zajednice dve zemlje u oblasti inovacija, navodi se u saopštenju kabineta srpskog ministra za inovacije i tehnološki razvoj Nenada Popovića.

Predviđeno da Srbija i Češka intenzivno sarađuju u oblasti digitalizacije industrije i razvoja rešenja u oblasti veštačke inteligencije i robotike, kao i u oblasti digitalizacije urbanih sredina kroz projekte "Pametni grad" i "Održivi grad", sa ciljem modernizacije gradskih sredina i bezbednog i olakšanog života građana.

"Srbija i Češka su spremne da u budućnosti zajedno rade na razvoju politika u oblasti inovacija, veštačke inteligencije i robotike. Češka ima sedam odsto inženjera u ukupnom broju zaposlenih i to je odličan rezultat kome teži i Srbija. Češka predstavlja jednog od važnih partnera Srbije u primeni inovacija i digitalizaciji industrije", rekao je Popović koji je sa zamenikom premijera i ministrom industrije i trgovine Češke Karelom Havličekom potpisao Memorandum danas u Beogradu.

Havliček je istakao je Češka spremna da svoja iskustva u oblasti inovacija i veštačke inteligencije podeli sa Srbijom i izrazio očekivanja da će njene strategije u toj oblasti biti korisne i za Srbiju, dodaje se u saopštenju.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side