SAM: Očekujemo da se sprovedu planirane reforme
25.04.2016 Beograd

SAM: Očekujemo da se sprovedu planirane reforme

SAM: Očekujemo da se sprovedu planirane reforme
Srpska asocijacija menadžera (SAM) saopštila je danas da privrednici i članovi Fiskalnog saveta očekuju da se u prvoj godini novoformirane vlade sprovedu planirane reforme, nastavi fiskalna konsolidacija, da se u realnim okvirima sprovedu i završe procesi privatizacije i restrukturiranja državnih preduzeća, kao i da vlada nastavi s reformom državne uprave.

Kako se navodi, privrednici i predstavnici Fiskalnog saveta očekuju i da će pozitivni trend koji je obeležio prvi kvartal 2016. nastaviti i do kraja ove godine.

Dodaje se da su na tradicionalnom radnom doručku, srpski menadžeri i članovi. Fiskalnog saveta danas razmenili i mišljenja o fiskalnim kretanjima u prvom tromesečju 2016. i složili se da dostupni podaci ukazuju da su početkom ove godine fiskalna kretanja približno u skladu s budžetskim planom, neki trendovi su i nešto bolji od očekivanja, a da je razlog za to blago poboljšanje naplate prihoda u odnosu na plan uz držanje većine rashoda pod kontrolom.

"Zabrinjava i dalje to što se racionalizacija broja zaposlenih, osnovna mera fiskalne konsolidacije u 2016, i dalje ; ne sprovodi po planu. Blago povećanje poreskih prihoda i veće izvršenje javnih investicija izdvajaju se kao dobri trendovi na početku ove godine, ali je zabrinjavajuće što reforme, posebno u pogledu smanjenja zaposlenih u državnoj administraciji i dalje kasne", piše u saopštenju.

Predsednik SAM-a Milan Petrović, kako se navodi, kazao je da članovima te  asocijacije mnogo znači razgovor i otvorena diskusija s fiskalnim stručnjacima, jer na taj način saznaju njihove makroekonomske procene i šta je to što je potrebno i realno da se uradi od strane vlade, odnosno države kako bi se osnažila srpska privreda.

"Fokusirali smo se na sastanku na pozitivne trendove u fiskalnim kretanjima iz prvog kvartala, ali i na planirane reforme koje tek treba da se sprovedu. Ponovili smo spremnost ; privrednika da i dalje sa svoje strane doprinose privrednom rastu Srbije, ali je i na državi da završi započete reforme. Stabilno i predvidivo poslovno okruženje je ono čemu teži svaki privrednik, o bilo kojoj zemlji da se radi, da bi i kompanije bile stabilne, da bi zapošljavale više radnika i da bi dugoročno uspešno poslovale i investirale", izjavio je Petrović.

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović naveo je na današnjem sastanku s menadžerima SAM-a da sada, nakon izbora, predstoji četvorogodišnji period za sprovođenje najavljenih političkih i ekonomskih reformi, pre svega u domenu preduzeća u restrukturiranju i procesu privatizacije, što će značajno doprineti povećanju efikasnosti srpske privrede i smanjenju rasta javnog duga.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side