05.03.2019 Beograd

Ružić: Za nacionalne manjine ove godine 30 miliona dinara

Ružić: Za nacionalne manjine ove godine 30 miliona dinara Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je u budžetskom fondu za nacionalne manjine u ovoj godini opredeljeno 30 miliona dinara, što je za 37,6 odsto više nego u prethodnoj godini, saopštio je njegov kabinet.

"U prethodnoj godini iz tog fonda finansirano je 77 organizacija ili ustanova i to u iznosu od 21,8 miliona dinara, a za programe i projekte iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina", podsetio je on na na prvom sastanku sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Ružić je rekao da je prethodna godina bila u znaku nacionalnih manjina jer su izmenjeni manjinski zakoni, uspešno su sprovedeni izbori za nacionalne savete, a formirana su i dva nova nacionalna saveta - saveti poljske i ruske nacionalne manjine.

"Cilj nam je bio da izmenama zakona obezbedimo javnost u radu nacionalnih saveta, transparentnost u trošenju finansijskih sredstava, kao i depolitizaciju nacionalnih saveta, kao i da ti saveti ne izgube iz vida ulogu koju imaju u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta manjina", naveo je ministar.

Ružić je istakao da predstavnici nacionalnog saveta treba da rade transparentno i u interesu nacionalne manjine.

On je dodao da svi nacionalni saveti mogu da računaju na podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ministar je podsetio da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o kriterijumima za raspodelu sredstava iz budžeta za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koja je stupila na snagu 9. februara ove godine.

"Raspodelu sredstava vršiće Кancelarija za ljudska i manjinska prava, a nacionalni saveti su u obavezi da do 1. aprila 2019. dostave predloge za dodelu sredstava", naveo je Ružić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side