05.03.2019 Beograd

Ružić: Za nacionalne manjine ove godine 30 miliona dinara

Ružić: Za nacionalne manjine ove godine 30 miliona dinara Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izjavio je danas da je u budžetskom fondu za nacionalne manjine u ovoj godini opredeljeno 30 miliona dinara, što je za 37,6 odsto više nego u prethodnoj godini, saopštio je njegov kabinet.

"U prethodnoj godini iz tog fonda finansirano je 77 organizacija ili ustanova i to u iznosu od 21,8 miliona dinara, a za programe i projekte iz oblasti informisanja na jezicima nacionalnih manjina", podsetio je on na na prvom sastanku sa predsednicima nacionalnih saveta nacionalnih manjina.

Ružić je rekao da je prethodna godina bila u znaku nacionalnih manjina jer su izmenjeni manjinski zakoni, uspešno su sprovedeni izbori za nacionalne savete, a formirana su i dva nova nacionalna saveta - saveti poljske i ruske nacionalne manjine.

"Cilj nam je bio da izmenama zakona obezbedimo javnost u radu nacionalnih saveta, transparentnost u trošenju finansijskih sredstava, kao i depolitizaciju nacionalnih saveta, kao i da ti saveti ne izgube iz vida ulogu koju imaju u očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta manjina", naveo je ministar.

Ružić je istakao da predstavnici nacionalnog saveta treba da rade transparentno i u interesu nacionalne manjine.

On je dodao da svi nacionalni saveti mogu da računaju na podršku Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Ministar je podsetio da je Vlada Srbije usvojila Uredbu o kriterijumima za raspodelu sredstava iz budžeta za finansiranje rada nacionalnih saveta nacionalnih manjina, koja je stupila na snagu 9. februara ove godine.

"Raspodelu sredstava vršiće Кancelarija za ljudska i manjinska prava, a nacionalni saveti su u obavezi da do 1. aprila 2019. dostave predloge za dodelu sredstava", naveo je Ružić.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Prostran: Šećara jedva za domaće potrebe, možda će morati i da se uvozi Prostran: Šećara jedva za domaće potrebe, možda će morati i da se uvozi

  Poljoprivredni proizvođači u Srbiji su ove godine šećernom repom zasejali oko 30.000 hektara, što je polovinu manje nego prošle godine, pa će, zavisno od prinosa, šećera jedva biti dovoljno za domaće potrebe, ali ne i za izvoz, rekao je danas stručnjak za poljoprivredu Milan Prostran.

 • Evro danas 118,07 dinara Evro danas 118,07 dinara

  Dinar će danas neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,0719 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • CarGo: Hvala Briselu jer je čuo naš glas, domaće institucije ne rade CarGo: Hvala Briselu jer je čuo naš glas, domaće institucije ne rade

  Kompanija CarGo je, posle održanih međunarodnih sastanaka, najavila dalje podnošenje dokaza evropskim institucijama zbog kršenja ljudskih prava, a na prvom mestu zbog ugrožavanja prava na rad u Srbiji.

 • Evro sutra 118,04 din Evro sutra 118,04 din

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 118,0445 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side