14.09.2017 Beograd

Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru

Ružić i Ruf o reformama u javnom sektoru Foto: prtscr ytb
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić rekao je danas u razgovoru u Beogradu sa šefom misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Džejsom Rufom da se sistem javnog sektora menja iz temelja, jer je cilj da on bude efikasan, ekonomičan i upravljiv.

On je podsetio da su popisana radna mesta u javnim službama i da je broj oko 2.000 trenutno postojećih poslova i nekoliko hiljada različitih radnih mesta u javnim službama, katalogom smanjen na oko 870.

"Sve javne službe će morati da usklade svoju unutrašnju organizaciju i poslove s katalogom i tu neće biti više zloupotreba i izmišljanja radnih mesta samo u svrhu zapošljavanja", istakao je Ružić, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Ministarstvo je pripremilo, kako je naveo, set nacrta zakona koji uređuju radnopravne odnose i vrednovanje rada i sistem plata u javnim službama, autonomnim pokrajinama i lokalnim samoupravama i da je plan da se oni vrlo brzo nađu pred poslanicima.

Takav sistem je, po njegovoj oceni, pravičan jer svim zaposlenima u javnim službama omogućava pođednako vrednovanje rada i nagrađivanja za zalaganje i rezultate, što će pozitivno uticati na njihovu motivisanost i kvalitet usluga, navodi se u saopštenju.

Ružić je istakao da u državnim i lokalnim administracijama trenutno ima oko 6.700 ljudi manje nego što je propisani maksimum.

On je kazao da se pripremaju zakoni i prateći propisima koji regulišu plate zaposlenih u ostatku sistema javne uprave, koji bi trebalo da budu usvojeni do kraja ove godine.

Tehnička misija MMF-a od juče je u poseti Beogradu i s predstavnicima vlasti će razgovarati o fiskalnim kretanjima, reformama u javnom sektoru i pripremi budžeta za 2018. godinu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Krkobabić: Izbor direktora Pošte Srbije po zakonu Krkobabić: Izbor direktora Pošte Srbije po zakonu

  Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić izjavio je danas da se izbor direktora Pošte Srbije odvija u strogo zakonom određenoj proceduri.

 • Radnici Amazona u Nemačkoj i Italiji štrajkuju na crni petak Radnici Amazona u Nemačkoj i Italiji štrajkuju na crni petak

  Radnici u nekolicini distribucionih centara Amazona u Nemačkoj i Italiji štrajkuju danas, na "crni petak", sa zahtevom da im američki gigant internet prodaje poveća plate.

 • Prosečna plata u Srbiji u oktobru 46.879 dinara Prosečna plata u Srbiji u oktobru 46.879 dinara

  Prosečna neto zarada (bez poreza i doprinosa) u Srbiji isplaćena u oktobru ove godine iznosila je 46.879 dinara, što je nominalno za 2,8 odsto manje nego u septembru, a realno smanjenje je tri odsto, saopštio je danas Republički zavod za statistiku.

 • Evro u ponedeljak 119,43 din Evro u ponedeljak 119,43 din

  Dinar će u ponedeljak, 27. novembra oslabiti za 0,1 odsto prema evru u odnosu na danas i zvanični srednji devizni kurs biće 119,4323 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
DUNAV BANER
NASLOVI
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side Zemunske kapije festival nauke