12.12.2017 Beograd

Ružić: Država mora da počiva na uređenoj lokalnoj vlasti

Ružić: Država mora da počiva na uređenoj lokalnoj vlasti Foto: Beta / Milan Obradović
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Srbije Branko Ružić izjavio je danas da uprava ne sme i ne može biti kočničar reformi već njena podrška i da država mora da počiva na uređenoj lokalnoj vlasti jer je ona najbliža građanima.

On je na Skupštini Stalne konferencije gradova i opština (SKGO) o strateškom razvoju lokalne samouprave, rekao da "ekonomski razvoj tih zajednica nije samo zakonska obaveza već i stvarna životna potreba jer unapređenje poslovanja na jednoj teritoriji direktno utiče na kvalitet života njenih građana".

Ružić je istakao da je SKGO jedan od "najjačih" partnera Vlade Srbije u sprovođenju reformi lokalnih samouprava.

"Velika je stvar što su doneta sistemska rešenja, kao Zakon o opštem upravnom postupku i Zakon o inspekcijskom nadzoru, i što je standardizovano 188 administratinvih postupaka kako bi bili isti u svim lokalnim zajednicama i usluge mogle da se pružaju preko e-servisa", rekao je Ružić.


Foto: Beta / Milan Obradović

 

Dodao je da je cilj reforme sistema zarada "da se dođe do sistema radnih odnosa koji će biti održivi, pravičniji i transparentniji". On je rekao da više od 30 odsto zaposlenih u komunalnoj delatnosti prima minimalnu zaradu, a da oko 50 odsto njih nije dobilo solidarnu pomoć.

"Apelujem na one jedinice lokalne samouprave gde postoji finansijska mogućnost da to do kraja godine učine, a na ostale da ta sredstva predvide u budžetu za narednu godinu", istakao je Ružić.
Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da su lokalne samouprave bliže građanima i da zbog toga imaju veću odgovornost u pružanju usluga.

"Lokalne samouprave će tokom reformi uprave sprovoditi 70 odsto pravnih tekovina EU i zbog toga imaju ključnu ulogu u tom procesu", rekao je Fabrici.

Dodao je da je E za reforme tog nivoa vlasti u Srbiji obezbedila pomoć od 80 miliona evra, a do sada je za razne projekte za infrasturkturu, smanjivanje razlika u regionalnom razvoju i druge izdvojila 400 miliona evra.


Foto: Beta / Milan Obradović

 

EU će, prema njegovim rečima, od januara sledeće godine sa 25 miliona evra podržavati povećanje konkurentnosti u 99 opština, južno od Beograda.

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge istakao je da je SKGO važan u povezivanju centralne sa lokalnim vlastima.

"Nastojimo da pomognemo ekonomski razvoj, socijalnu i zdravstvenu zaštitu u Srbiji, a u 45 opština i 11 gradova sprovodimo program uređivanja poreza na imovinu i kako da se koristi taj novac", rekao je Ge.

Za 12 godina saradnje sa Srbijom Švajcarska je, kako je rekao u razne projekte u Srbijii, a među njima su i dobro upravljanje i socijalna inkluzija, uložila osam miliona evra.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da je ta zemlja u Srbiju od 2000. godine u infrastrukturu, energetiku, upravljanje otpadom, unapređenje veština za zapošljavanje i druge projekte investirala 1,8 milijardi evra.

"Sada sa SKGO sarađujemo na dva projekta, reformi javne uprave kako bi se unapredile usluge, a čija je vrednost pet miliona evra i pilot projektu u sedam opština za inkluziju ugroženih grupa Roma, izbeglica i invalida, a što će koštati 1,8 miliona evra", rekao je Ditman.

Suština reformi je, kako je ocenio vladavina prava i unapređenje okruženja kako bi se privukle investicije i otvorila nova radna mesta.

Šef Misije Saveta Evrope (SE) u Srbiji Tim Kartrajt rekao je da su lokalne samouprave "mesta gde građani od službenika očekuju stručnost, odgovornost, posvećenost i efikasnost i da su napravljeni snažni temelji za reformu javne uprave".


Foto: Beta / Milan Obradović

 

"Regulatorni okvir i propisi sami ne mogu da obezbede dobro upravljanje ako ga ne sprovedu ljudi i zato pomažemo da investirate u njih i da najbolji budu na najboljim mestima i za to nagrađeni", rekao je Kartrajt.

Dodao je da SE pomogao Srbiji u uvođenju modela za upravljanje ljudskim resursima i formiranju Nacionalne akademije za stručno usavršavanje u javnoj upravi.

Predsednik SKGO Darko Bulatović rekao je da je taj savez gradova i opština u 2017. godini učestvovao u pripremi više od 15 nacionalnih strateških dokumenata i pravnih akata.

"Inicirali smo usvajanje izmena i dopuna važnih zakona za lokalne vlasti ali smo i podržavali gardove i opštine u sprovođenju propisa i poslova za koje su nadležni", rekao je Bulatović.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,14 dinara Evro danas 118,14 dinara

  Dinar danas ima približno istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 118,1454 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije Subvencijama nemačkom Kontinentalu država urušava domaće IT kompanije

  Konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević ocenio je da su subvencije Vlade Srbije od 9,5 miliona evra nemačkoj kompaniji "Kontinental" za otvaranje Centra za istraživanje i razvoj napravile štetu domaćim IT kompanijama.

 • Malinari danas kod ministra poljoprivrede Malinari danas kod ministra poljoprivrede

  Predstavnike Asocijacije malinara Srbije primiće danas ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović na hitan razgovor oko rešavanja problema otkupa i niske cene malina, najavio je predsednik tog udruženja Dobrivoje Radović.

 • Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz Rusija uzvraća na američke tarife na uvoz

  Rusija je najavila uzvratne mere u odgovoru na potez Sjedinjenih Država da uvedu uvozne takse na strani čelik i aluminijum.

Preporuke prijatelja
NASLOVI
Zlatiborac
credi agricole
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side