07.11.2011 Moskva

Rusija finansira evrozonu

Rusija finansira evrozonu
Rusija je spremna da ponudi 10 milijardi dolara Međunarodnom monetarnom fondu koji će biti iskorišćeni za podršku zemljama evrozone, izjavio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

 

On je to rekao u razgovoru sa sa direktorkom MMF-a Kristinom Lagard (Ćristine Lagarde) koja je došla u Moskvu kako bi zatražila podršku Rusije za zemlje evrozone. 

Predsednik Rusije takođe je stavio do znanja da bi, zauzvrat, njegova zemlja želela da ima veću ulogu u međunarodnim finansijskim institucijama. Rusija je jedna od država koje se zalažu za davanje veće uloge u procesu odlučivanja zemljama u razvoju.

S druge strane, Lagardova je u intervjuu koji je objavio Komersant poručila da je Rusija jedna od važnijih država u Grupi 20 i jedna od 10 glavnih vlasnika akcija MMF-a.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su zemlje BRICS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) akumulirale hiljade milijardi dolara deviznih rezervi koje su spremne da ulože u evrozonu, ali pod uslovom da im se obezbedi veća uloga u finansijskim organizacijama.

Direktorka MMF-a će posle Rusije posetiti Kinu i Japan, gde će takođe pokušati da obezbedi finansijsku podršku za države evrozone.

autor: AM izvor: Beta/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side