11.11.2011 Beograd

Rusija će forsirati gradnju Južnog toka

Rusija će forsirati gradnju Južnog toka
Zbog krize u Evropi doći do odlaganja ili otkazivanja gradnje gasovoda ali će Rusija forsirati izgradnju Južnog toka.

Osnivač i partner u britanskoj konsultantskoj kući Kaznah stratedžis Piter Kaznačev je na konferenciji o nafti i gasu u jugoistočnoj Evropi kazao da se očekuje pad potrošnje gasa i nedostatak novca za investicije zbog drugog talasa ekonomske krize, što će usporiti realizaciju projekata.

"Rusiji su mnogo više potrebni projekti za tečni naftni gas i trase gasovoda prema Indiji i Kini, ali će nastaviti da insistira na realizaciji Južnog toka", kazao je on.

Kako je dodao, to je više pitanje "ponosa i doslednosti" da Rusija uradi nešto što je najavila i političkog načina odlučivanja, nego što se radi o komercijalnoj odluci.

Kaznačev je kazao i bi Evropa trebalo da insistira na spot cenama gasa da bi imala koristi od Južnog toka, ali da će taj gasovod biti u svakom smislu dobit za države u jugoistočnoj Evropi.

"Bez obzira na trasu, Južni tok će sigurno prolaziti kroz Srbiju i omogućiti razvoj i rast srpskoj privredi", kazao je Kaznačev.

On je ocenio da Srbija ima šansu da kroz gradnju gasovoda za povezivanje sa zemljama u regionu postane "interkonektor" i zbog geostrateškog položaja postane veza između Rusije, Turske i Evrope.

Kaznačev je ocenio i da će cena izgradnje gasovoda Južni tok, dugog oko 2.000 kilometara, sa oko 900 kilometara gasovoda u Crnom moru, biti značajno veća od prvobitno procenjenih 15 milijardi evra.

Direktor sektora razvoja Srbijagasa Milan Zdravković kazao je da je Srbija završila studiju izvodljivosti za deonicu Južnog toka kroz Srbiju i dodao da bi gradnja trebalo da počne 2013. godine.

"Sve teče po planu i realno je da gradnja počne 2013. godine", kazao je Zdravković.

Gasovod Južni tok bi trebalo da bude završen do kraja 2015. godine i da sa 63 milijarde kubnih metara gasa godišnje ruskim gasom snabdeva potrošače u Evropi. Nosilac projekta je ruska državna kompanija Gasprom.

autor: AS izvor: Agencije/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Sorazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine posle uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu na Kosovu, doveden u pitanje i da zahteva oporavak da bi se održao.

 • Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca

  Kompanija Lidl Srbija upozorila je danas potrošače da su se na pojedinim sajtovima, kao i na profilima na društvenim mrežama, pojavili oglasi za prodaju Lidl poklon kartica, po cenama nižim od njihove vrednosti.

 • Evro sutra 117,94 dinara Evro sutra 117,94 dinara

  Dinar će u sredu biti jači za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 117,9446 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, rekla je danas u Smederevskoj Palanci da bez ulaganja u infrastrukturu nema razvoja i napretka nijedne opštine u Srbiji i da će Vlada nastaviti da ulaže i u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side