07.11.2018 Priština

Rukići: Odluku vlade o uvođenju taksi za Srbiju i BiH treba da podrži i privatni sektor

Rukići: Odluku vlade o uvođenju taksi za Srbiju i BiH treba da podrži i privatni sektor Foto: prtscr ytb
Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići je danas izjavio da odluku Vlade Kosova o uvođenju zaštitnih mera za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine treba da podrži i privatni sektor jer to znači ekonomsku prekretnicu.

"Vlada Kosova je juče donela odluku koju smo podržali jer je u državnom interesa i verujem da i preduzeća iz privatnog sektora treba da se orijentišu prema ovoj odluci. Mi treba da sagledamo mogućnosti za novu orijentaciju privrede u delu koji je vezan za izvoz i podršku našoj proizvodnji, kao i poziciju prema drugim tržištima", kazao je Rukići na ceremoniji potpisivanja sporazuma o saradnji sa Klubom proizvođača Kosova (KPK).

Izvršni direktor KPK, Astrit Pandža je ocenio da su Srbija i BiH pogazile sporazum CEFTA kada su na Kosovu prodavali robu ispod proizvodačkih cena.

"Uvođenje većih carina na robu iz Srbije i BiH je potrebna odluka. Ima proizvoda iz Srbije i BiH koje se na Kosovu uvoze ispod proizvođačke cene. Recimo, jedan građevinski blok iz Srbije se na Kosovu prodaje jeftinije nego u Srbiji, mleko iz BiH se na Kosovu prodaje jeftinije nego u zemlji porekla i to predstavlja drastično gaženje sporazuma CEFTA", kazao je on.

Protiv odluke Vlade Kosova o povećanju carina za 10 odsto izjasnili su se prestavanici vlasti u Srbiji i BiH, ali i zvaničnici EU.

Komentarišući kritike EU, Rukići je rekao da se Kosovo uvek susretalo sa necarinskim barijerama u trgovini i da nikada EU niti zvanični Brisel na to nije reagovao, iako su takve mere suprotne CEFTA sporazumu.

"Verujem da ponašanje Evropske komisije u odnosu na međunarodne sporazuma treba da se promeni, da se jednako tretiraju svi i da se vrši pritisak na sve, a ne samo na pojedine zemlje kada donose određene odluke", kazao je Rukići.

Kritike EU na odluku Vlade Kosova o uvećanju carina je ocenio neprihvatljivim i Astrit Pandža ističući da je Srbija prva koja ne sprovodi CEFTA sporazum onemogućavajući slobodno kretanje ljudi, roba i kapitala.

Prema podacima Carine i Instituta za statistiku Kosova, godišnje se iz Srbije uveze roba u vrednosti 400 miliona evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje Ljajić: Uvođenjem kosovskih taksi sporazum CEFTA doveden u pitanje

  Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je da je Sorazum o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine posle uvođenja taksi od 100 odsto na srpsku robu na Kosovu, doveden u pitanje i da zahteva oporavak da bi se održao.

 • Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca Lidl upozorio potrošače da poklon kartice ne kupuju od preprodavaca

  Kompanija Lidl Srbija upozorila je danas potrošače da su se na pojedinim sajtovima, kao i na profilima na društvenim mrežama, pojavili oglasi za prodaju Lidl poklon kartica, po cenama nižim od njihove vrednosti.

 • Evro sutra 117,94 dinara Evro sutra 117,94 dinara

  Dinar će u sredu biti jači za 0,1 odsto u odnosu na evro i zvanični srednji kurs biće 117,9446 dinara za jedan evro, što će biti najjača vrednost dinara u ovoj godini, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu Mihajlović: Još 850 miliona dinara za puteve u Podunavskom okrugu

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović, rekla je danas u Smederevskoj Palanci da bez ulaganja u infrastrukturu nema razvoja i napretka nijedne opštine u Srbiji i da će Vlada nastaviti da ulaže i u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side