07.11.2018 Priština

Rukići: Odluku vlade o uvođenju taksi za Srbiju i BiH treba da podrži i privatni sektor

Rukići: Odluku vlade o uvođenju taksi za Srbiju i BiH treba da podrži i privatni sektor Foto: prtscr ytb
Predsednik Privredne komore Kosova Berat Rukići je danas izjavio da odluku Vlade Kosova o uvođenju zaštitnih mera za proizvode iz Srbije i Bosne i Hercegovine treba da podrži i privatni sektor jer to znači ekonomsku prekretnicu.

"Vlada Kosova je juče donela odluku koju smo podržali jer je u državnom interesa i verujem da i preduzeća iz privatnog sektora treba da se orijentišu prema ovoj odluci. Mi treba da sagledamo mogućnosti za novu orijentaciju privrede u delu koji je vezan za izvoz i podršku našoj proizvodnji, kao i poziciju prema drugim tržištima", kazao je Rukići na ceremoniji potpisivanja sporazuma o saradnji sa Klubom proizvođača Kosova (KPK).

Izvršni direktor KPK, Astrit Pandža je ocenio da su Srbija i BiH pogazile sporazum CEFTA kada su na Kosovu prodavali robu ispod proizvodačkih cena.

"Uvođenje većih carina na robu iz Srbije i BiH je potrebna odluka. Ima proizvoda iz Srbije i BiH koje se na Kosovu uvoze ispod proizvođačke cene. Recimo, jedan građevinski blok iz Srbije se na Kosovu prodaje jeftinije nego u Srbiji, mleko iz BiH se na Kosovu prodaje jeftinije nego u zemlji porekla i to predstavlja drastično gaženje sporazuma CEFTA", kazao je on.

Protiv odluke Vlade Kosova o povećanju carina za 10 odsto izjasnili su se prestavanici vlasti u Srbiji i BiH, ali i zvaničnici EU.

Komentarišući kritike EU, Rukići je rekao da se Kosovo uvek susretalo sa necarinskim barijerama u trgovini i da nikada EU niti zvanični Brisel na to nije reagovao, iako su takve mere suprotne CEFTA sporazumu.

"Verujem da ponašanje Evropske komisije u odnosu na međunarodne sporazuma treba da se promeni, da se jednako tretiraju svi i da se vrši pritisak na sve, a ne samo na pojedine zemlje kada donose određene odluke", kazao je Rukići.

Kritike EU na odluku Vlade Kosova o uvećanju carina je ocenio neprihvatljivim i Astrit Pandža ističući da je Srbija prva koja ne sprovodi CEFTA sporazum onemogućavajući slobodno kretanje ljudi, roba i kapitala.

Prema podacima Carine i Instituta za statistiku Kosova, godišnje se iz Srbije uveze roba u vrednosti 400 miliona evra.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 118,27 din Evro danas 118,27 din

  Dinar je danas oslabio prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs je 118,2777 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Vlada usvojila predlog zakona o budžetu za 2019. godinu Vlada usvojila predlog zakona o budžetu za 2019. godinu

  Vlada Srbije na današnjoj sednici usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2019. godinu, koji predviđa ukupne prihode od oko 1.250 milijardi dinara, dok su za 20 milijardi više planirani rashodi i izdaci.

 • Reno zadržao Gona za direktora i pored hapšenja u Japanu Reno zadržao Gona za direktora i pored hapšenja u Japanu

  Francuski proizvođač automobila Reno saopštio je da su odlučili da zadrže Karlosa Gona za generalnog direktora kompanije iako je uhapšen u Japanu pod optužbama za zloupotrebu imovine partnerske kompanije Nisan i lažno prijavljivanje prihoda.

 • Evro sutra 118,37 dinara Evro sutra 118,37 dinara

  Dinar će u sredu oslabiti prema evru za 0,1 odsto i zvanični srednji kurs biće 118,3704 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Belex2018
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side