04.05.2017 Beograd

RTS: Za fabrike hemijskog kompleksa zainteresovano sedam investitora

RTS: Za fabrike hemijskog kompleksa zainteresovano sedam investitora
Na javni poziv za prikupljanje pisama zainteresovanosti za "Metanolsko-sirćetnog kombinata" (MSK) u Kikindi i za pančevačku "Azotaru" i "Petrohemiju" javilo se sedam potencijalnih investitora, prenela je večeras Radio televizija Srbije.

Pored njih, kako RTS navodi, ima još nekoliko onih koji nisu slali pisma zainteresovanosti, ali sa kojima Radna grupa za petrohemijski kompleks intenzivno razgovora.

Za "Azotaru" se interesuju domaći "Promist" iz Novog Sada, kiparski "PFIC" i mađarski "KITE" a za Petrohemiju "KazMunayGas" (KMG) iz Holandije i češka kompanija "J&T IB and Capital Markets".

Za kikindski MSK interesuju se "Dong Shiwu Holdings" iz Hongkonga i japanski gigant "Micubiši".

Ministar privrede Goran Knežević izjavio je za RTS da će u narednom periodu biti nastavljeni razgovori, a izrazio je nadu da će u kratkom roku, možda mesec, mesec i po dana biti odlučeno o modelu i metodu privatizacije.

"Javile su se neke ozbiljne firme, ja mislim da će bar jedan deo petrohemijskog kompleksa biti uspešno privatizovan", rekao je Knežević.

Ministarstvo privrede Srbije objavilo je 30. marta javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti za učešće u postupku privatizacije tri fabrike petrohemijskog kompleksa: MSK iz Kikinde, pančevačke "Azotare" i "Petrohemije".

Rok za dostavljanje pisama o zainteresovanosti bio je 3. maj, a ponuđači treba da predlože indikativnu cenu, plan investicija, plan poslovanja, model privatizacije i broj zaposlenih.

"Petrohemija" ima fabrike u Pančevu, Zrenjaninu i Elemiru, sa 1.406 zaposlenih. Većinski vlasnik Petrohemije je Republika Srbija sa udelom od 53,7 odsto, a Srbijagas je vlasnik 13,9 odsto kapitala tog preduzeća.

U "Azotari" radi 808 ljudi, a vlasnik 85,06 odsto kapitala tog preduzeća je Srbijagas.

U MSK radi 534 radnika. Vlasnik 71,86 odsto kapitala MSK je javno preduzeće Srbijagas, a Republika Srbija ima udeo od 24,8 odsto.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side