13.11.2019 Beograd

RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu

RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu Foto: pixabay.com
Srbija kao korisnik dva kredita Rusije za modernizaciju železnice ima vrlo malo ili gotovo nikakav uvid u to koga ruska ovlašćena kompanija, RŽD Internešnal angažuje kao podizvođače na poslovima rekonstrukcije železnice u Srbiji.


Novi kredit Rusije za modernizaciju železnice u Srbiji još jedna je stavka na listi novih zaduživanja države prema inostranstvu u narednoj godini. Ukupno 172,5 miliona evra Srbija će pozajmiti od Rusije za modernizaciju pruga ali i za izgradnju, dugo najavljivanog Jedinstvenog dispečerskog centra, piše RSE.

Radi se o novom kreditnom zaduživanju za poslove modernizacije železnice u Srbiji iako su neki od tih poslova već pokriveni prethodnim kreditom koji Srbija isplaćuje Rusiji.

Pored kamate koju Srbiji obračunava na zajam, Rusija ovakvim aranžmanima ima i druge pogodnosti. Ruska ovlašćena kompanija RŽD Internešnal sama bira podizvođače radova i o njima nije dužna da obavesti srpsku ovlašćenu kompaniju Infrastrukturu železnica Srbije. Takođe, kompanije koje Srbiji isporučuju robu i usluge, oslobođene su plaćanja PDV-a, carine i drugih dažbina.

Jednostavnije rečeno - Srbija nema nikakav uvid u to na koji način Rusija troši novac za modernizaciju železnice, iako je reč o novcu iz budžeta Srbije, ukazao je RSE.

"Do kraja realizacije projekata vezanih za rekonstrukciju i izgradnju železničke infrastrukture nije moguće dati prognozu raspodele novčanih sredstava između ruskih i srpskih kompanija. Na osnovu odredaba predmetnog ugovora nije potrebna saglasnost investitora (Infrastruktura železnica Srbije) na izbor podizvođača i ugovorni odnosi između RŽD Internešnl i podizvodača nisu nam poznati", odgovor je iz Ministarstva saobraćaja Radiju Slobodna Evropa na pitanje koliko će ruskim kompanijama biti plaćeno po osnovama već postojećeg, prvog ruskog kredita koji je 2013. godine ugovoren takođe mežudržavnim sporazumom.

Sporazum o odobrenju novog ruskog državnog izvoznog kredita 19. oktobra su razmenili ministar finansija Srbije Siniša Mali i zamenik ministra finansija Rusije Jurij Zubarov tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu. Predlog Zakona o potvrđivanju tog Sporazuma trenutno je u proceduri Skupštine Srbije koja će ga razmatrati na jednoj od narednih sednica.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 13.11.2019, 15:12h pal

  Naši veliki ''prijatelji'' i braća. Niko od njihove čizme koristi nije imao.Pa ni oni sami, raspala im se imperija na kraju.

Pročitajte i...
 • Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju Skupština Srbije usvojila Zakon o agencijskom zapošljavanju

  Skupština Srbije usvojila je danas Zakona o agencijskom zapošljavanju koji će po najavama iz Ministarstva za rad zapošljavanje i boračka pitanja omogućiti maksimalnu zaštitu onih koji se zapošljavaju preko agencija i doprineti smanjenju rada na crno.

 • Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak Bez dogovora o povećanju plata u Pošti Srbije, sastanak radne grupe u ponedeljak

  Radna grupa koja raspravlja o stanju Pošti Srbije ni u nastavku današnje sednice u Vladi Srbije nije postigla dogovor o povećanju zarada zaposlenih u tom javnom preduzeću, saznaje agencija Beta od radnika koji su u štrajku.

 • Trostruki rekord za Hemofarm Trostruki rekord za Hemofarm

  Hemofarm, regionalni lider u farmaceutskoj industriji, ovu 2019. godinu završava sa maksimalnim učinkom: kompanija je postigla novi rekord u obimu proizvodnje koji je pojačala sa rekordnom brojem proizvoda koji nastaju u njenim pogonima i rekordnom prodajom, istaknuto je na svečanom koktelu koji je Hemofarm upriličio za prijatelje, partnere i saradnike.

 • Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje

  Pad nezaposlenosti u Srbiji ispod deset odsto treba više da zabrinjava kreatore ekonomske politike nego da ohrabruje zbog deficita radne snage i odsustva političke volje da se takvi trendovi preokrenu, rekla je agenciji Beta Sarita Bradaš iz Fondacije Centar za demokratiju.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side