RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu
13.11.2019 Beograd

RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu

RSE: Srbija nema uvid kako se troši ruski kredit za železnicu Foto: pixabay.com
Srbija kao korisnik dva kredita Rusije za modernizaciju železnice ima vrlo malo ili gotovo nikakav uvid u to koga ruska ovlašćena kompanija, RŽD Internešnal angažuje kao podizvođače na poslovima rekonstrukcije železnice u Srbiji.


Novi kredit Rusije za modernizaciju železnice u Srbiji još jedna je stavka na listi novih zaduživanja države prema inostranstvu u narednoj godini. Ukupno 172,5 miliona evra Srbija će pozajmiti od Rusije za modernizaciju pruga ali i za izgradnju, dugo najavljivanog Jedinstvenog dispečerskog centra, piše RSE.

Radi se o novom kreditnom zaduživanju za poslove modernizacije železnice u Srbiji iako su neki od tih poslova već pokriveni prethodnim kreditom koji Srbija isplaćuje Rusiji.

Pored kamate koju Srbiji obračunava na zajam, Rusija ovakvim aranžmanima ima i druge pogodnosti. Ruska ovlašćena kompanija RŽD Internešnal sama bira podizvođače radova i o njima nije dužna da obavesti srpsku ovlašćenu kompaniju Infrastrukturu železnica Srbije. Takođe, kompanije koje Srbiji isporučuju robu i usluge, oslobođene su plaćanja PDV-a, carine i drugih dažbina.

Jednostavnije rečeno - Srbija nema nikakav uvid u to na koji način Rusija troši novac za modernizaciju železnice, iako je reč o novcu iz budžeta Srbije, ukazao je RSE.

"Do kraja realizacije projekata vezanih za rekonstrukciju i izgradnju železničke infrastrukture nije moguće dati prognozu raspodele novčanih sredstava između ruskih i srpskih kompanija. Na osnovu odredaba predmetnog ugovora nije potrebna saglasnost investitora (Infrastruktura železnica Srbije) na izbor podizvođača i ugovorni odnosi između RŽD Internešnl i podizvodača nisu nam poznati", odgovor je iz Ministarstva saobraćaja Radiju Slobodna Evropa na pitanje koliko će ruskim kompanijama biti plaćeno po osnovama već postojećeg, prvog ruskog kredita koji je 2013. godine ugovoren takođe mežudržavnim sporazumom.

Sporazum o odobrenju novog ruskog državnog izvoznog kredita 19. oktobra su razmenili ministar finansija Srbije Siniša Mali i zamenik ministra finansija Rusije Jurij Zubarov tokom posete premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Beogradu. Predlog Zakona o potvrđivanju tog Sporazuma trenutno je u proceduri Skupštine Srbije koja će ga razmatrati na jednoj od narednih sednica.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.11.2019, 15:12h pal

    Naši veliki ''prijatelji'' i braća. Niko od njihove čizme koristi nije imao.Pa ni oni sami, raspala im se imperija na kraju.

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side