Robna razmena Srbije i Poljske raste, ali potencijali za saradnju još neiskorišćeni
26.11.2019 Beograd

Robna razmena Srbije i Poljske raste, ali potencijali za saradnju još neiskorišćeni

Robna razmena Srbije i Poljske raste, ali potencijali za saradnju još neiskorišćeni
Robna razmena Srbije i Poljske poslednjih godina je u porastu i prošle godine dostigla je 1,16 milijardi evra, ali potencijali privredne saradnje još uvek nisu iskorišćeni u ponoj meri, ocenjeno je danas na petom Poslovnom forumu Srbija - Poljska u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Privredni odnosi Srbije i Poljske su tradicionalno dobri, ali nisu na nivou na kome bi se mogli očekivati", kazao je na skupu direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS Mihailo Vesović.

On je ocenio kao dobro to što je robna razmena u porastu i što je za devet meseci ove godine već dostigla 950 miliona evra, pa bi mogla da premaši prošlogodišnju.

"Za nas je značajno da je poljska ekonomija u dobroj situaciji i da može da razmišlja o investicijama u druge zemlje, pa i u Srbiju", rekao je Vesović i podsetio da su poljske kompanije u Srbiju već uložile u različite sektore od IT-a do industrije.

Predsednik Privredne komore Poljske Andrej Arendarski kazao je da robna razmena dve zemlje dinamično raste, ali da za sada ne po stoji ravnoteža, jer poljski izvoz u Srbiju prošle godine iznosio oko 800 miliona evra, dok je uvoz iz Srbije bio dvostruko manji.

Dodao je da poljski privrednici rado iz Srbije uvoze elektro mašine, mehaničke uređaje, opremu za automobile, gume, dok poljski izvoz u Srbiju obuhvata delove za automobile, proizvode od kamenog uglja.

Arendarski je istakao da su poljske investicije u Srbiju dostigle blizu 300 miliona evra i precizirao da je Kopeks najveći investitor iz Poljsku u Srbiju, koji je uložio u Niš i Zaječar, a jedan od većih ulagača je i IT kompanija Aseko.

On je ocenio da se saradnja može poboljšati u oblasti energetike, rudarstva, ali i u novim oblastima kao što su zelene tehnologije, zaštita životne sredine, IT tehnologije.

"Poljska može biti dobar uzor Srbiji kada je reč o transformaciji privrede, kao članica EU", kazao je Arendarski.

Prema podacima PKS, u Srbiji je registrovano 150 kompanija čiji su većinski vlasnici državljani poljske, odnosno firme registrovane u Poljskoj.

Na poslovnom forumu, koji je upriličen u čast stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Poljske, svoju proizvodnju i usluge prezentuje 13 poljskih kompanija, čiji će predstavnici sa srpskim kolegama razgovarati o mogućoj saradnji.

Poljske kompanije su iz oblasti vojne industrije, rudarstva, reciklaže, auto delova, građevinarstva, industrije kablova.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • JUTA: Turističke agencije od danas ne prodaju aranžmane JUTA: Turističke agencije od danas ne prodaju aranžmane

  Turističke agencije u Srbiji od danas ne prodaju aranžmane jer su osiguravajuće kuće odbile da ih osiguraju, sa obrazloženjem da je visok rizik, između ostalog i zbog pandemije kovida 19, rekao je direktor Nacionalne asocijacije turističkih organizacija Srbije (JUTA) Aleksandar Seničić.

 • Obavezna prijava turista u nekategorisanim ugostiteljskim objektima Obavezna prijava turista u nekategorisanim ugostiteljskim objektima

  Vlasnici nekategorisanih ugostiteljskih objekata u Srbiji od danas su obavezni da prijavljuju domaće i strane turiste preko centralnog informacionog sistema (eTurista), objavilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

 • Ministar finansija Srbije s Fiskalnim savetom o državnom budžetu za 2021. godinu Ministar finansija Srbije s Fiskalnim savetom o državnom budžetu za 2021. godinu

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali i predstavnci Fiskalnog saveta Srbije danas su se saglasili da u državnom budžetu za narednu godinu treba da postoji "određena fleksibilnost" zbog neizvesnosti usled pandemije, saopšteno je posle sastanak uoči posete misije Međunarodnog monetarnog fonda koja počinje 5. oktobra.

 • EBRD prognozira pad BDP-a Srbije u 2020. od 3,5 odsto EBRD prognozira pad BDP-a Srbije u 2020. od 3,5 odsto

  Srbija bi u 2020. mogla imati pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 3,5 odsto, dok bi u 2021. godini mogao da usledi oporavak od tri odsto, pokazala je nova prognoza Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) o uticaju pandemije korona virusa u zemljama regiona, objavljeno je danas.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side