Robna razmena Srbije i Poljske raste, ali potencijali za saradnju još neiskorišćeni
26.11.2019 Beograd

Robna razmena Srbije i Poljske raste, ali potencijali za saradnju još neiskorišćeni

Robna razmena Srbije i Poljske raste, ali potencijali za saradnju još neiskorišćeni
Robna razmena Srbije i Poljske poslednjih godina je u porastu i prošle godine dostigla je 1,16 milijardi evra, ali potencijali privredne saradnje još uvek nisu iskorišćeni u ponoj meri, ocenjeno je danas na petom Poslovnom forumu Srbija - Poljska u Privrednoj komori Srbije (PKS).

"Privredni odnosi Srbije i Poljske su tradicionalno dobri, ali nisu na nivou na kome bi se mogli očekivati", kazao je na skupu direktor Sektora za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda PKS Mihailo Vesović.

On je ocenio kao dobro to što je robna razmena u porastu i što je za devet meseci ove godine već dostigla 950 miliona evra, pa bi mogla da premaši prošlogodišnju.

"Za nas je značajno da je poljska ekonomija u dobroj situaciji i da može da razmišlja o investicijama u druge zemlje, pa i u Srbiju", rekao je Vesović i podsetio da su poljske kompanije u Srbiju već uložile u različite sektore od IT-a do industrije.

Predsednik Privredne komore Poljske Andrej Arendarski kazao je da robna razmena dve zemlje dinamično raste, ali da za sada ne po stoji ravnoteža, jer poljski izvoz u Srbiju prošle godine iznosio oko 800 miliona evra, dok je uvoz iz Srbije bio dvostruko manji.

Dodao je da poljski privrednici rado iz Srbije uvoze elektro mašine, mehaničke uređaje, opremu za automobile, gume, dok poljski izvoz u Srbiju obuhvata delove za automobile, proizvode od kamenog uglja.

Arendarski je istakao da su poljske investicije u Srbiju dostigle blizu 300 miliona evra i precizirao da je Kopeks najveći investitor iz Poljsku u Srbiju, koji je uložio u Niš i Zaječar, a jedan od većih ulagača je i IT kompanija Aseko.

On je ocenio da se saradnja može poboljšati u oblasti energetike, rudarstva, ali i u novim oblastima kao što su zelene tehnologije, zaštita životne sredine, IT tehnologije.

"Poljska može biti dobar uzor Srbiji kada je reč o transformaciji privrede, kao članica EU", kazao je Arendarski.

Prema podacima PKS, u Srbiji je registrovano 150 kompanija čiji su većinski vlasnici državljani poljske, odnosno firme registrovane u Poljskoj.

Na poslovnom forumu, koji je upriličen u čast stogodišnjice uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Poljske, svoju proizvodnju i usluge prezentuje 13 poljskih kompanija, čiji će predstavnici sa srpskim kolegama razgovarati o mogućoj saradnji.

Poljske kompanije su iz oblasti vojne industrije, rudarstva, reciklaže, auto delova, građevinarstva, industrije kablova.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC Kovačević: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje kod DFC

  Srbija treba da traga za direktnim stranim investicijama, a dolazak u Beograd Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC), koja će samo kreditima finansirati projekte, znači veće zaduživanje, rekao je danas konsultant za strane investicije Milan Kovačević.

 • Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn Đorđević: Novi propisi za strance koji iz Srbije rade onlajn

  Ministar Srbije za rad, Zoran Đorđević, najavio je danas izmene Zakona o zapošljavanju stranaca i Zakona o strancima da bi se obezbdili veći prihodi države od toga što sve veći broj stranaca iz Srbije radi "na daljinu", za firme u drugim zemljama.

 • Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a Mali: U novembru prvi efekti dolaska DFC-a

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali rekao danas da očekuje da će se u novembru ove godine videti pri efekti dolaska Finansijske korporacije SAD za međunarodni razvoj (DFC) i da SAD nudi milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija i infrastrukturne projekte.

 • Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om Mihajlović: Formiran tim koji će 24 sata dnevno raditi sa DFC-om

  Mnistarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je sa delegacijom američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) razgovarala o infrastrukturnim projektima važnim za povezivanje Beograda, Prištine i celog regiona, kao i o osnaživanju žena i podršci ženskom preduzetništvu.

Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side