RGZ: Digitalizacija katastra devet meseci pre roka
28.05.2020 Beograd

RGZ: Digitalizacija katastra devet meseci pre roka

RGZ: Digitalizacija katastra devet meseci pre roka
Republički geodetski zavod (RGZ) Srbije objavio je danas da je devet meseci pre roka, propisanog Zakonom o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, omogućio uvid i preuzimanje ažurnih podataka iz geodetsko-katastarskog informacionog sistema, odnosno digitalnih baza katastra nepokretnosti.

Banke su bile poslednje u nizu profesionalnih korisnika kojima je od marta omogućena digitalna komunikacija sa katastrom, navedeno je u saopštenju.

U samo dva meseca, bankari su katastrima podneli 728 zahteva za izdavanje dokumenata u digitalnom formatu, a nešto ranije istog meseca, eŠalter su počeli da koriste i advokati i do sada su podneli 1.299 zahteva.

Podesća se i da je donošenje rešenja u elektronskoj formi počelo još 8. juna 2018.

Iz RGZ-a su istakli da se rešenja strankama dostavljaju u formi odštampanog primerka elektronskog dokumenta i odmah po donošenju postavljaju na Elektronsku oglasnu tablu u skladu sa Zakonom.

Elektronska oglasna tabla dostupna na sajtu RGZ-a www.rgz.gov.rs.

Kako je navedeno, najveći korisnici eŠaltera su javni beležnici, koji su početka funcionisanja ovog servisa, 1. jula 2018. godine, katastru podneli više od 490.000 zahteva u digitalnom obliku.

Licencirane geodetske organizacije digitalnu komunikaciju sa katastrom započele su sredinom novembra 2019. godine i u nešto više od pola godine podnele više od 50.000 zahteva katastru.

Istaknuto je da je digitalizacijom RGZ "stao na kraj uzaludnom gubljenju vremena na čekanje u redu" i građanima i privredi Srbije na taj način napravio velike uštede.

Po završetku vanredne situacije zbog pandemije korona virusa, predaja svih zahteva u katastru se zakazuje putem interneta i građani se na šaltere katastra primaju bez gužvi i čekanja, u tačno zakazano vreme.

Sedam meseci pre roka RGZ je započeo i dogovore za pristup eŠalteru za pravna lica koja nemaju svojstvo profesionalnih korisnika.

Ukazano je i da je, na inicijativu predstavnika Privredne komore i Unije poslodavaca Srbije, u RGZ-u održan sastanak na kojem je dogovoreno da podaci katastra preko eŠaltera budu dostupni i agencijama za posredovanje u prometu nepokretnosti.

Dogovoreno je da za agente koji se bave prometom nekretnina budu organizovane i obuke za korišćenje digitalnih servisa kao što su Registar cena i digitalna platforma GeoSrbija.

Direktor RGZ-a mr Borko Drašković rekao je da GeoSrbija nudi brojne podatke koje agenti za nekretnine mogu da koriste kako bi svojim klijentima ponudili potpune i precizne informacije o nepokretnosti koju kupuju ili prodaju.

On je istakao da uz nekoliko klikova na digitalnoj platformi GeoSrbija veoma brzo može da se dođe do informacija da li nekretnina ima teret ili zabeležbu i na osnovu toga proceni koliko je nekretnina kojom se prometuje pouzdana investicija.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side