14.01.2019 Peking

Rekordan suficit Kine u trgovini sa SAD

Rekordan suficit Kine u trgovini sa SAD Foto: Beta / AP
Kina je u 2018. godini ostvarila rekordni suficit od 323,3 milijarde dolara u trgovini sa SAD, uprkos sve jačem carinskom sukobu.

 

 

 

Carinski podaci koji su danas objavljeni pokazuju da je kineski izvoz u SAD porastao 11,3 odsto na 478,4 milijarde, i pored kaznenih carina koje je predsednik SAD Donald Tramp uveo u okviru borbe protiv kineskih tehnoloških ambicija.

Uvoz robe iz SAD je u odnosu na 2017. porastao za samo 0,7 odsto. To je posledica uzvratnih kineskih carina i ohrabrenja uvoznicima da kupuju više robe od neameričkih snabdevača.

Ipak, podaci pokazuju da je izvoz u SAD u decembru bio manji za 3,5 odsto nego u 2017.

Ukupan kineski izvoz iznosio je 2,5 hiljade milijardi dolara, što je rast od 7,1 odsto.

Ukupan kineski trgovinski suficit iznosi 352 milijarde dolara.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro danas 117,91 dinar Evro danas 117,91 dinar

  Dinar danas ima gotovo nepromenjenu vrednosti prema evru kao juče i zvanični srednji kurs je 117,9125 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara Prosečene zarade u Srbiju u aprilu 54.645 dinara

  Prosečna neto zarada u Srbiji za april iznosila je 54.645 dinara, a bruto zarada (zajedno sa porezima i doprinosima) 75.441 dinar, saopštio je danas Rpublički zavod za statistiku.

 • Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra Mihajlović: Novi investicioni ciklus vredan više od 10 milijardi evra

  Novi investicioni ciklus u Srbiji, vredan više od 10 milijardi evra, obuhvatiće projekte u železničkoj, drumskoj, komunalnoj i socijalnoj infrastrukturi, ali i druge oblasti, pre svega poljoprivredu, zdravstvo i školstvo, izjavila je danas ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

 • Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije Mali: Investicioni paket će pomoći daljem rastu srpske ekonomije

  Ministar finansija Srbije Siniša Mali boravi u jednodnevnoj poseti Londonu, gde je danas učestvovao na Blumbergovom "Forumu o razvoju novih tržišta i perspektivama u 2019. godini" i tom prilikom govorio na panelu o izazovima sa kojima se susreću zemlje u razvoju.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side