14.01.2019 Peking

Rekordan suficit Kine u trgovini sa SAD

Rekordan suficit Kine u trgovini sa SAD Foto: Beta / AP
Kina je u 2018. godini ostvarila rekordni suficit od 323,3 milijarde dolara u trgovini sa SAD, uprkos sve jačem carinskom sukobu.

 

 

 

Carinski podaci koji su danas objavljeni pokazuju da je kineski izvoz u SAD porastao 11,3 odsto na 478,4 milijarde, i pored kaznenih carina koje je predsednik SAD Donald Tramp uveo u okviru borbe protiv kineskih tehnoloških ambicija.

Uvoz robe iz SAD je u odnosu na 2017. porastao za samo 0,7 odsto. To je posledica uzvratnih kineskih carina i ohrabrenja uvoznicima da kupuju više robe od neameričkih snabdevača.

Ipak, podaci pokazuju da je izvoz u SAD u decembru bio manji za 3,5 odsto nego u 2017.

Ukupan kineski izvoz iznosio je 2,5 hiljade milijardi dolara, što je rast od 7,1 odsto.

Ukupan kineski trgovinski suficit iznosi 352 milijarde dolara.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Evro sutra 117,51 dinar Evro sutra 117,51 dinar

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,5180 dinara za jedan evro, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Nova najviša vrednost dinara u 2019, evro sutra 117,49 dinara Nova najviša vrednost dinara u 2019, evro sutra 117,49 dinara

  Dinar će sutra neznatno promeniti vrednost prema evru i zvanični srednji kurs biće 117,4946 dinara za jedan evro, što je naviša vrednost domaće valute prema evru ove godine, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).

 • Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju

  Ovogodišnja Nobelova nagrada za ekonomiju danas je dodeljena Abidžitu Banerdžiju, Ester Diflo i Majklu Kremeru za njihov "eksperimentalni pristup smanjenju globalnog siromaštva".

 • Evropska unija i EBRD podržavaju konkurentnost srpskih firmi Evropska unija i EBRD podržavaju konkurentnost srpskih firmi

  Mala i srednja preduzeća (MSP) u Srbiji u mogućnosti su da povećaju svoju konkurentnost zahvaljujući novom programu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) putem kojeg preduzeće mogu da realizuju ciljane investicije u kombinaciji sa podsticajnim sredstvima.

Preporuke prijatelja
Banca Intesa
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side