Realni rast BDP-a Srbije u 2017. godini dva odsto
01.10.2018 Beograd

Realni rast BDP-a Srbije u 2017. godini dva odsto

Realni rast BDP-a Srbije u 2017. godini dva odsto Foto: pixabay.com
Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije u 2017. godini prema preliminarnim rezultatima iznosio je, u tekućim cenama, oko 4.754 milijardi dinara i nominalno je za 5,2 odsto veći nego prethodne godine, a realno za dva odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Posmatrano po delatnostima, u prošloj godini najznačajnije učešće u formiranju BDP-a imali su prerađivačka industrija (15,1 odsto),trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila (11,4 odsto), poslovanja nekretninama (7,3 odsto), poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo (šest odsto) i sektor informisanja i komunikacija (pet odsto).

U upotrebi BDP-a učešće izdataka za ličnu potrošnju domaćinstava je bilo 69,6 odsto, izdataka za finalnu potrošnju države 16,2 odsto, bruto investicija u osnovna sredstva 17,7 odsto.

Po delatnostima, u 2017. godini u prerađivačkoj industriji ostvaren je realni rast bruto dodate vrednosti od 4,8 odsto, trgovini na veliko i malo i popravci motornih vozila 5,2 odsto, informisanju i komunikacijama 3,8 odsto, građevinarstvu 5,7 odsto, saobraćaju i skladištenju 4,5 odsto i u uslugama smeštaja i ishrani 10,8 odsto.

Realni pad bruto dodate vrednosti bio je u sektoru poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, 11,2 odsto, kao i u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom, 4,2 odsto.

Posmatrano sa rashodne strane, najveći realni rast beležio je izvoz dobara i usluga, 8,2 odsto, i uvoz dobara i usluga, 11,1 odsto. Bruto investicije u osnovna sredstva imale su realni rast od 7,3 odsto.

Izdaci za finalnu potrošnju u prošloj godini imali su realnu stopu rasta od 2,2 odsto, od čega je realni rast izdataka za ličnu potrošnju sektora domaćinstava bio dva.

Izdaci za ličnu potrošnju države imali su realni rast od 3,7 odsto, a izdaci za kolektivnu potrošnju rast od 2,7 odsto, navodi se u saopštenju Zavoda za statistiku.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja