RCC: Zapadni Balkan plaća za neprijavljen rad
15.10.2019 Sarajevo

RCC: Zapadni Balkan plaća za neprijavljen rad

RCC: Zapadni Balkan plaća za neprijavljen rad Foto: Beta / Armin Durgut
Učesnici regionalne radionice u Sarajevu pokušali su da pronadju način kako da se kroz strukturiran pristup regionalnoj saradnji reši pitanje neprijavljenog rada i neformalne ekonomije na Zapadnom Balkanu, saopštio je danas Savet za regionu saradnju (RCC).

Predstavnica RCC-a Maja Handžinska Trendafilova izjavila je da je prema grubim procenama ukupni gubitak prihoda u šest ekonomija Zapadnog Balkana zbog neprijavljenog rada nekoliko milijardi evra, "što su značajna sredstva koja su mogla da se iskoriste za poboljšanje usluga ili za infrastrukturne projekte".

RCC je naveo da je procena ukupnog broja neprijavljenih radnika na Zapadnom Balkanu 1.400.000 ljudi.

"Osim toga, u anketama o radnoj snazi procenjuje se da izmedju 20 i 30 odsto zaposlenih osoba radi neprijavljeno, dok prema istraživanju preduzeća koje sprovodi Svetska banka skoro se polovina, odnosno 49,2 odsto preduzeća u regionu takmiči sa firmama koje rade na crno", navodi se u saopštenju.

Radionicu, na kojoj su se okupili predstavnici Zapadnog Balkana, socijalni partneri, stručnjaci iz regiona i šire, organizovao je projekat RCC-a "Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side