Raste nezaposlenost u Britaniji iako se privreda otvara
15.09.2020 London

Raste nezaposlenost u Britaniji iako se privreda otvara

Raste nezaposlenost u Britaniji iako se privreda otvara Foto: Beta/AP/Jon Super
Broj nezaposlenih u Velikoj Britaniji porastao je u julu iako su veliki delovi privrede ponovo otvoreni posle zatvaranja oko koronavirusa, u znaku da će stopa nezaposlenosti još više skočiti kada na jesen bude završen vladin program podrške za plate.

Broj nezaposlenih porastao je za 104.000 tako da je ukupan broj nezaposlenih u tromesečnom periodu do jula porastao na 1,4 miliona, a stopa nezaposlenosti podignuta je za 0,2 procentna poena na 4,1 odsto, što je najveće povećanje od početka pandemije.

Porast nezaposlenosti zabeležen je iako je sektor ugostiteljstva ponovo otvoren početkom jula, posle ponovnog otvaranja prodavnica koje nisu smatrane neophodnim, kao što su prodavnice za odevanje i knjižare.

Ponovno otvaranje ključnih sektora privrede značilo je da je mnogi ljudi, procenjuje se oko dva miliona, moglo da se vrati na posao posle više meseci provedenih kod kuće.

Da bi sprečila da odmah dođe do skoka nezaposlenosti kada je objavljena izolacija vlada je uvela takozvani "Program zadržavanja posla" prema kome je vlada plaćala veći deo plate ljudima čije firme su ih držale na platnom umesto da ih proglase viškom.

Analitičari brinu da će stopa nezapslenosti početi znatnije da raste narednih meseci kada še taj paket koji je iskoristilo više od milion kompanija da zadrži na platnom spisku skoro 10 miliona zaposlenih, završi 31. oktobra.

Nove cifre za nezaposlenost pokazuju da su neke firme počele da otpuštaju ljude uoči isteka programa pomoći.

Mnogi ekonomisti procenjuju da bi stopa nezaposlenosti mogla da se duplira do kraja godine na oko osam odsto.

Poziva se vlada da pruži dodatnu pomoć kada program pomoći istekne. Vlada je već najavila da će dati neki bonus kompanijama koje zadrže radnike

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
NASLOVI
Zlatiborac
Biznis plus
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side